Trein

Als je in Sevilla bent, is het echt een aanrader om de regio Andalusië even in te duiken, want er is zoveel meer moois te ontdekken. En dat kan heel handig met de trein. Maar ook de rest van Spanje komt met de trein wel heel dichtbij. We leggen je hieronder uit vanaf waar je het beste kunt reizen in Sevilla, hoe Sevilla verbonden is met de rest van Spanje en wat handig is om op te letten als je een treinkaartje koopt.

Station Santa Justa

In Sevilla zijn meerdere treinstations te vinden, maar de belangrijkste is toch wel het station Santa Justa. Dit station ligt vlak naast het centrum en is vanaf daar lopend in ongeveer 20 minuten te bereiken. Ook met de auto is het station goed bereikbaar. In het station vind je ook allerlei winkeltjes, café’s, restaurants, toeriteninformatie en een geldwisselkantoor. Er zijn ook pinautomaten en openbare telefoons. San Bernardo en Virgen del Rocio zijn de andere twee treinstations in Sevilla, deze zijn een stuk kleiner en liggen iets verder van het centrum af.

Netwerk

Het treinnetwerk van station Santa Justa verbindt Andalusië met de omringende Spaanse regio´s Castilla La Mancha, Extremadura en Madrid. Daarnaast heeft het station 6 sporen voor internationale hogesnelheidstreinen (‘AVE’ of ‘tren de Alta Velocidad Española’). Binnen Andalusië is er ook een goede verbinding: er vertrekken vanaf treinstation Santa Justa dagelijks treinen naar alle andere Andalusische provincies. Verder zijn er drie parkeerterreinen en je kunt er taxi’s en bussen nemen en auto’s en fietsen huren.

Bagage

Er zijn op Santa Justa ook lockers in drie verschillende maten, handig voor als je vroeg moet uitchecken maar je moet nog een paar uur wachten op je trein. Je kunt ze vinden op de eerste etage in gebied C. Als je veel bagage hebt, kun je er ook bagagekarren gebruiken.

Mindervaliden

Er is op Santa Justa goed rekening gehouden met mensen in een rolstoel. Zo zijn er onder andere rolstoelen beschikbaar, aangepaste platforms, invalidetoiletten en aangepaste liften.

Kosten

De kosten van de treinkaartjes verschillen altijd en hangen af van het traject en het tijdstip van reizen. Over het algemeen geldt ook dat hoe eerder je van tevoren je kaartje koopt, hoe goedkoper het is. Renfe is zeg maar de NS van Spanje. Op hun website kun je kaartjes zoeken en de tijden, prijzen en reisduur met elkaar vergelijken. Fijn om te weten, de website is ook in het Engels beschikbaar.

Naar Madrid

De treinreis van Sevilla naar Madrid met de AVE (hogesnelheidslijn) duurt zo´n 2,5 uur en er gaan meerdere treinen per dag. De prijzen beginnen rond de € 24 voor een enkele reis.

Naar Barcelona

Het duurt zo´n 5,5 uur omnaar Barcelona te komen met de trein vanaf Sevilla. De prijs voor een enkeltje start bij zo´n € 42.

Naar Valencia

Als je in Sevilla met de trein naar Valencia wil, ben je ongeveer 3 uur en 50 minuten onderweg. De prijzen beginnen hier rond de €34 (voor een enkele reis).

Legenda

Als je tickets gaat zoeken, zal het je al snel opvallen dat er bij elk ticket icoontjes staan. Deze icoontjes zijn per trein anders en kunnen betrekking hebben op of er restauratie in de trein is of of er stiltecoupés zijn en er zijn ook promotickets (met korting). Hieronder vind je een overzicht met de icoontjes die je tegen kan komen.

4M (Mesa y 4 plazas – tafel en 4 stoelen)
Je kan stoelen kopen met een tafel. Let er wel op dat je dan voor alle vier de stoelen om de tafel moet betalen. Dit is dus het handigst als je met z’n vieren reist. Dit ticket is niet wijzigbaar en annuleren kan tegen 50% van de door jou betaalde prijs.

P (Promo)
Op dit ticket krijg je korting, soms wel tot 70%. De uiteindelijke korting ligt aan de trein en het tijdstip van boeken. Je eigen stoel kiezen is niet mogelijk, het ticket is niet wijzigbaar of annuleerbaar en de korting van dit ticket is niet geldig i.c.m. andere acties.

P+ (Promo+)
Deze korting kan tot wel 65% oplopen. De uiteindelijke korting ligt aan de trein en het tijdstip van boeken. Bij dit ticket is je eigen stoel kiezen wel mogelijk en het ticket is wijzigbaar tegen 20% van de door jou betaalde prijs. Mocht het nieuwe ticket een hogere prijs hebben, betaal je het verschil bij. Annuleren kan tegen 30% van de door jou betaalde prijs en de korting van dit ticket is niet geldig i.c.m. andere acties.

Pijltjes (Tarifa Ida y Vuelta – retourticket)
Deze tickets hebben een geldigheidsdatum van een kalenderjaar na de aankoopdatum. Je krijgt op de heenreis en op de terugreis 20% korting op een normaal ticket. Dit ticket is kosteloos wijzigbaar binnen de reisperiode die op dat ticket geldt. Mocht het nieuwe ticket een hogere prijs hebben, betaal je het verschil bij. Annuleren kan tegen 40% van de door jou betaalde prijs.

F (Flexibel)
Bij dit ticket biedt heb je meer opties, het wijzigen of annuleren van het ticket is namelijk een stuk makkelijker: het ticket kosteloos wijzigbaar binnen de reisperiode die op dat ticket geldt. Mocht het nieuwe ticket een hogere prijs hebben, betaal je het verschil bij. Annuleren kan tegen 40% van de door jou betaalde prijs. Ga je de trein niet halen? Dan kun je met dit ticket tot een half uur voor vertrek op het station navragen of er een stoel vrij is in de volgende trein. Als er plaats is, kun je kosteloos met de volgende trein mee.

Kids
Kinderen van 4 tot 13 jaar en kinderen onder de 4 jaar met een eigen stoel, krijgen een korting van 40%. Kinderen jonger dan 4 mogen gratis mee als zij geen eigen stoel nodig hebben.

Renfe app voor Android en iPhone
Renfe biedt tegenwoordig ook de service voor iPhone en Android gebruikers om via hun mobiele telefoon tickets te kopen. Hiervoor heeft Renfe een app ontwikkeld: ‘Renfe Ticket’. Hiervoor moet je je registreren in de app, maar als je dit niet wilt, kun je de app alsnog voor veel dingen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld het rooster bekijken, kijken of de treinen op tijd rijden en algemene Renfe-informatie opzoeken.

Comments are closed.