Torre del Oro

Aan de Paseo Cristóbal Colón, langs de rivier Canal de Alfonso XIII, staat de Toren van het Goud (Torre del Oro). Deze toren is door de Almohaden gebouwd in de 12e eeuw, tegelijkertijd met de Giralda, in de bloeitijd van Andalusië. Zijn naam dankt ´ie aan de gouden gloed die hij op de rivier afgaf door zijn bouwmaterialen. De toren heeft een heel rijke historie en doet nu dienst als museum. Hieronder lees je meer over de historische Torre del Oro.

Stadsmuren

De Torre del Oro was onderdeel van de Moorse stadswallen die het Real Alcázar (het Koninklijk Paleis van Sevilla, waarvan gezegd wordt dat dit het oudste van Europa is dat nog steeds daadwerkelijk als paleis in gebruik is) afsloten van de rest van de stad. De toren bestaat uit drie delen, waarvan de eerste twee twaalfhoekig en de derde cilindervormig. Het eerste deel is gebouwd tussen 1220 en 1221, het tweede deel in de 14e eeuw en het bovenste torentje is er pas in 1760 bijgekomen.

Torre de la plata

De minder beroemde Torre de la Plata (Toren van het Zilver) zit op een steenworp afstand en was ook onderdeel van de stadsmuren. Deze toren is in slechte staat, maar zeker de moeite waard om even te bekijken. De muren zijn een typisch Moorse manier om het bestuur (het paleis) te beschermen tegen het volk.

Beschadiging en reparaties

In 1755 werd de toren door de aardbeving van Lissabon zwaar beschadigd en vijf jaar later werd de toren gerepareerd. De Revolutie van 1868 bracht een heel andere situatie toen de revolutionisten de artistieke delen van de muren afsloopten en verkochten. De Sevillanen zorgden ervoor dat de toren daarna niet gesloopt werd, waarna ´ie in 1900 opnieuw gerepareerd werd. In 1931 is de toren tot een historisch monument verklaard. Op dit moment verkeert de toren in goede staat.

Andere bestemming

In 1936 kwam het Maritiem Museum (Museo Naval) in de toren en in 1942 werd er meer restauratiewerk uitgevoerd, waarbij aan de buitenkant gewerkt werd en twee verdiepingen ingericht werden als museum. De derde verdieping werd een onderkomen voor onderzoekers. De toren heeft gefungeerd als gevangenis, kapel, opslagplaats en tegenwoordig als Maritiem Museum (Museo Naval de Sevilla). Je kunt er ook meer leren over de maritieme geschiedenis van Sevilla, zijn rivier en zijn belangrijke rol voor het Spaanse rijk in Indië.

Museo Naval de Sevilla

Het museum is oorspronkelijk in 1936 gecreëerd door het ministerie als onderdeel van de marine, maar door de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) is deze pas in 1944 geopend. Het museum bestaat uit twee kleine verdiepingen. Je kunt er verschillende versteende overblijfselen zoals kompassen, schilderijen, prenten en historische documenten vinden, maar ook grotere voorwerpen zoals een kanon uit de 16e eeuw en ankers.

Hoe kom ik bij de Torre del Oro?

De toren is heel gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Metrohalte Puerta de Jerez is om de hoek en de bussen 03, 21, 40,41, C5 en EA stoppen nog dichterbij.

Locatie
Torre del Oro
Paseo de Cristóbal Colón, s/n,
41001 Sevilla

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 9.30 – 18.45 uur
Zaterdag en zondag: 10.30 – 18.45 uur
Feestdagen: gesloten.

Prijs
Normaal ticket € 3,-
Studenten, kinderen van 6-14 jaar, 65-plussers en groepen: € 1,50
Kinderen onder de 6 jaar en mindervaliden: gratis
Audiogids: € 2,-

Gratis toegang voor iedereen op maandagen.

Tips

– Even rustig aan doen? Vlakbij de Torre del Oro bevindt zich de Real Alcázar de Sevilla waar je in de gigantische´achtertuin´ heerlijk kan rondwandelen
– De Kathedraal van Sevilla (Catedral de Santa María de la Sede) is vlakbij en zeker ook een bezoekje waard
– Zin in authentiek Spaans eten? Op een kwartiertje lopen van de Torre del Oro zit El Pasaje de Sevilla, waar je heerlijke tapas kunt eten. Probeer eens de tapas van de dag!

Comments are closed.