Bus

Bussie komt zo… Ben je in Sevilla, dan is het natuurlijk erg handig om te weten hoe je jezelf het meest gemakkelijk van A naar B kunt verplaatsen. Er zijn een aantal transport mogelijkheden en de bus zou een goede optie kunnen zijn. Sevilla beschikt over een uitstekend netwerk van stadsbussen en regionale bussen. Daarnaast is er ook de Hop-on Hop-off bus! Op deze pagina vind je wat handige informatie over het vervoer met de bus in Sevilla!

Stadsbussen

De stadsbussen zijn een erg betrouwbare en goedkope optie om je te verplaatsen in en rondom Sevilla. Het is handig om te weten dat bijna alle bussen van 6:00 tot 23:30 rijden, maar dit verschilt af en toe per lijn.

Prijs

Er zijn een aantal verschillende soorten kaartjes die je kunt kopen om met de bus te gaan en het is verstandig om na te denken welke optie misschien beter is voor de periode dat je in Sevilla verblijft…

Een enkel kaartje (Billete Sencillo):       €1,40
10 ritten kaart (Tarjeta Multiviaje):         €7,-
Toeristen kaart (Tarjeta Turistica)
1 dag:                                                     €5,-
3 dag:                                                     €10,-

De Tarjeta Multiviaje kun je kopen bij alle Tussam informatie loketten (busmaatschappij), tram ticket machines en bijvoorbeeld alle tabakzaakjes. Elke keer dat je deze gebruikt wordt er een rit vanaf gehaald en je kunt hem altijd weer gemakkelijk opladen als hij bijna leeg is. Je kunt deze voor zowel de bus als de tram gebruiken. De Tarjeta Turistica is een kaartje en hier heb je de keuze of je er eentje neemt die voor 1 dag geldig is of voor 3 dagen. Je kunt ze alleen kopen bij de Tussam informatie loketten en deze is voor elke lijn geldig. Per keer dat je hier geld op zet, dus bijvoorbeeld als je de kaart na 1 dag wilt verlengen, moet je €1,50 extra betalen. Dit wordt weer terug gestort zodra je de kaart weer inlevert!

Locatie van een Tussam kiosk in het centrum:

Plaza Ponce de León
41003 Sevilla

Verschillende zones

Er zijn in Sevilla 5 verschillende lijnen die je naar 3 zones kunnen brengen. Hieronder zie je welke verschillende lijnen je allemaal kunt nemen in en rondom Sevilla!

C1 en C2 lijn
Deze twee lijnen rijden vooral in een rondje rondom de dichtsbijzijnde wijken van Sevilla en de haltes zijn iets verder van het oude centrum gelegen. Deze bus stopt wel bij onder andere het Santa Justa trein station en het Prado de San Sebastian bus station. Bij de laatste zou je bijvoorbeeld weer een regionale bus kunnen pakken. Het is handig om te weten dat de C1 en C2 lijn dezelfde route afleggen, maar als je op de kaart kijkt dan rijdt de C1 met de klok mee en C2 tegen de klok in.

C3 en C4 lijn
De C3 en C4 lijnen rijden iets dichter rondom het oude centrum. Zo rijden ze langs Plaza de Armas. Ook hier is eigenlijk het enige verschil dat de C3 met de klok mee rijdt en C4 tegen de klok in als je op de kaart kijkt.

C5 lijn
Dit is de enige bus die je écht in het hart van het oude centrum kan brengen. Vanwege zijn iets kleinere afmetingen kan hij je bij de kathedraal en bijvoorbeeld Plaza de Toros afzetten.

Nachtbussen

Er zijn een aantal nachtbussen in Sevilla en rijden van 00:00 tot 2:00. Alle bussen beginnen bij Prado de San Sebastián bus station en op donderdag-, vrijdag- en zaterdag avonden vertrekt er ook een lijn 16 vanaf Jerónimo de Córdoba. Let er dus wel op dat de nachtbussen ook maar tot 2:00 rijden.

Met de bus van en naar het vliegveld

Er gaat ongeveer elk half uur een bus vanaf het vliegveld naar het oude centrum.
Naar centrum:  05:20 tot 01:15
Naar vliegveld: 4:30 tot 00:30

De bus stopt bij het Santa Justa treinstation en het Prado de San Sebastián busstation. De dichtsbijzijnde halte in het centrum is Avenida el Cid en vanaf daar zou je een tram kunnen pakken die je nog dichter bij het oude centrum brengt. Een rit vanaf het vliegveld naar het oude centrum of andersom duurt ongeveer 20 tot 30 minuten en kost €4,-.

Regionale bussen

Als je naar steden buiten en rondom Sevilla wilt, dan blijft de bus een goedkopere optie dan de trein en kun je een regionale bus nemen. Er zijn in Sevilla twee stations die je verder buiten Sevilla kunnen brengen en beide hebben verschillende bestemmingen.

• Estación de Autobuses Plaza de Armas
Deze gaat naar verschillende plaatsen in heel Spanje, zoals Alicante.

• Estación de Autobuses Prado de San Sebastián
Deze gaat naar verschillende plaatsen in Andalusië, zoals Málaga en Cádiz.

Kijk op de website van Alsa voor meer informatie. De site is in het Engels en je kunt hier gemakkelijk de tijden en prijzen checken!

Tram

Er gaat een tram dwars door het oude centrum en brengt je naar Plaza Nueva, Avenida de la Constitucion, Archivo de Indias, San Fernando, Prado de San Sebastian en san Bernardo. Deze rijdt van 6:00 tot 1:30 en als je een rittenkaart hebt gekocht, kun je deze ook voor de tram gebruiken.

Hop-on Hop-off Bus Sevilla

Wil je in een korte tijd veel zien van Sevilla, dan is de hop-on hop-off bus misschien wel iets voor jou! Met verschillende haltes waar je in- en uit kunt stappen op momenten wanneer het jou uitkomt. Met een ticket voor deze bus krijg je ook voor verschillende bezienswaardigheden gratis entree!

Tips

– Zorg er altijd voor dat je contant geld bij je hebt als je met de bus gaat en het liefste in een kleine hoeveelheid. De buschauffeurs hebben vaak weinig wisselgeld en kunnen zelfs geen wisselgeld geven vanaf 21.00 vanwege veiligheidsredenen.
– Als je een kaart via Tussam hebt gekocht, vergeet dan niet om hem te valideren!
– Als je internet of Wifi op je telefoon hebt, is het handig om de gratis app te downloaden van Tussam. Scan de QR code op de pagina van de link en zo kun je de app downloaden. Het zal je helpen om je reis zo goed en soepel mogelijk te laten verlopen en kan dankzij GPS ook aangeven hoelang je bijvoorbeeld moet wachten op je volgende halte. Schrik niet dat de app alleen in het Spaans is, deze kan je echt goed helpen![/vc_column][/vc_row]

Comments are closed.