Kathedraal & Giralda

De grootste gotische kathedraal van de wereld, een authentieke patio, en een minaret als toren….kortom een bijzonder gebouw en zeker de moeite waard om te bezoeken. Op deze pagina vind je wat achtergrond informatie over dit spectaculaire bouwwerk.

SEVILLA PAS

Wil je naast de Kathedraal nog meer highlights bezoeken, gebruikmaken van de Hop-on Hop-off Bus en een stadstour doen met audiogids? Maak dan gebruik van de Sevilla Pas, je kunt deze eenvoudig en online kopen.

Catedral de Santa María de la Sede

Catedral de Santa María de la Sede is na de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de St. Paul’s Cathedral in Londen de grootste kerk (qua gebouw) van Europa. Van alle kerken in gotische stijl is deze kathedraal de grootste ter wereld! De kathedraal is gebouwd op de plaats waar vroeger de Moorse hoofdmoskee van de stad stond. Deze moskee is in de twaalfde eeuw door de Almohaden gebouwd en nadat de Christenen Sevilla veroverd hadden in 1248, werd de moskee gebruikt als kathedraal. In 1402 begon de bouw van de gigantische nieuwe kathedraal in gotische stijl en in 1506 werd de bouw afgesloten.

Renaissance
In de loop van de zestiende eeuw werd de Kathedraal uitgebreid met een aantal aanbouwsels in renaissancestijl. Zo werd de prachtige Koninklijke Kapel gebouwd voor de koningen Ferdinand de Heilige en Alfons de Wijze. In die tijd ontstonden ook schitterende sacristie en de kapittelzaal.

Iglesia del Sagrario
De westelijke arm van de Patio de los naranjos werd in de zeventiende eeuw vervangen door de Iglesia del Sagrario. Dit is een prachtig bescheiden kerkje, gebouwd in barokstijl. In de negentiende eeuw werden grote portalen toegevoegd aan het Catedral de Santa María de la Sede die fantastisch bewerkt zijn door beeldhouwwerkers.

Details van de moskee
Wat leuk is om te zien in deze kathedraal, is de details die bewaard zijn gebleven van de oorspronkelijke moskee. De meest opvallende delen zijn het voorhofje en het Patio de los naranjos (een hofje gevuld met mooie sinaasappelbomen). Ook de Puerta del Perdón, met haar prachtige details, is nog een overblijfsel van de moskee. Het belangrijkste wat is overgebleven van de moskee is de Minaret, tegenwoordig ‘de Giralda’.

Giralda

Toen de kathedraal nog als moskee diende, was de Giralda de Minaret van de Moskee. De Minaret is een typisch islamitisch kenmerk van de moskee, namelijk de toren. Deze wordt voornamelijk gebruikt om vijf keer per dag te luiden voor oproeping tot gebed. In de tijd van de Moren was dit de hoogste minaret ter wereld!

Per paard de toren beklimmen
Wat een bijzonder detail is aan de Giralda, is dat er geen trappen zijn waardoor je naar boven kan, maar een hellende gang. Op deze manier konden ze per paard naar boven! Bovenop deze toren staat een vier meter hoog bronzen beeld dat het geloof uitbeeld. Dit beeld draait mee met de wind en de bijnaam is de Giraldillo wat windvaan betekend.

Het interieur van deze gotische kathedraal is enorm indrukwekkend met een groot aanbod aan kunst. Zeker het bezoeken waard!

Locatie
Av. de la Constitución
41004 Sevilla
Website

Openingstijden
Maandag: 11.00 – 15.30 uur (tussen 16.30 en 18.00 krijg je een gratis audioguide in het Spaans of Engels als je vooraf reserveert)
Dinsdag t/m zaterdag: 11.00 – 17.00 uur
Zondag: 14.30 – 18.00 uur

Prijs
Normaal ticket: € 9
Gepensioneerden en studenten tot 25 jaar: € 4
Kinderen tot 14 jaar onder begeleiding van een volwassene en werklozen: gratis entree

Banner1RondreisAndalusie

Comments are closed.