Real Alcázar

Koninklijk paleis Real Alcázar is één van Europa’s oudste koninklijke paleizen dat nog steeds in gebruik is. Het is ongeveer even oud als Granada’s Alhambra en in 1987 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. De bovenste verdiepingen worden door de koninklijke familie nog steeds gebruikt en het paleis is hun officiële verblijfsplaats wanneer zij in Sevilla zijn. De prachtige Real Alcázar is een absolute must om te zien als je in Sevilla bent! Hieronder lees je waarom.

¡Vermijd de wachtrijen!

Ben je van plan het Real Alcázar te bezoeken? Niets is zo vervelend als urenlang in de rij te moeten staan voor een kaartje. Stel je voor dat de temperatuur tegen de 40 graden tikt, wat vaak voorkomt in de zomermaanden… Of misschien wel wanneer het regent? Een idee is dan om van tevoren alvast je kaartjes te bestellen. Dan hoef je én niet lang te wachten (in de hitte of juist de regen) én je bent zeker van een kaartje. Je kunt ook een audiogids bij je kaartje bestellen.


Sevilla Pas

Wil je naast het Real Alcázar nog meer highlights bezoeken, gebruikmaken van de Hop-on Hop-off Bus en een stadstour doen met audiogids? Maak dan gebruik van de Sevilla Pas, je kunt deze eenvoudig en online hier kopen.

Een schat aan geschiedenis

Van origine is de Real Alcázar een Moors fort en naar eigen zeggen het meest representatieve monument van de stad, het land en zelfs de gehele mediterraanse cultuur. Binnenin de muren en tuinen van het paleis ligt een millennium aan historische evolutie van de stad, waarin invloeden uit de Arabische periode samensmelten met de middeleeuwen, renaissance, barok en de negentiende eeuw.

Oorsprong

De basis van het paleis ligt in 1364, wat het paleis in zijn huidige gedaante ongeveer even oud maakt als de Alhambra in Granada, maar zijn geschiedenis gaat eigenlijk veel verder. In 913 werd namelijk door de eerste kalief van Al-Andalus (zo noemden de Moren het door hen veroverde gebied van het Iberisch Schiereiland) opdracht gegeven tot de bouw van een kasteel. Daarvóór stond er op de plaats van het paleis een Romeins en daarna ook een Visigotisch fort. In 884 heeft het nog een invasie van de Vikingen tegengehouden.

Ontwikkeling

In de 11e eeuw werd het kasteel uit 913 verder uitgebreid en kreeg het de naam Al-Moewarak. In de 14e eeuw, na de overwinning door Alfons X van Castilië op de Moren, werd dit kasteel verder uitgebreid, waarna er uiteindelijk door Koning Peter I van Castilië opdracht werd gegeven tot de bouw van een nieuw paleis, dat dus begon in 1364.

Moren

Aan de bouw van dit paleis werkten voornamelijk Moren mee. Zij versierden het paleis prachtig en gaven het zijn typisch Moorse uiterlijk. In de loop der tijd werd het kasteel door verschillende koningen uitgebreid met onder andere gotische en renaissance-elementen door keizer Karel V en werd het paleis uiteindelijk het paleis zoals we het nu kennen.

Tuinen

Het paleis heeft verschillende prachtige tuinen, allemaal in verschillende stijlen. Ze beslaan gezamenlijk zo’n 60.000 m2. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de Alcázar en hebben net als het paleis zelf vele veranderingen meegemaakt in de loop der tijd. In de tuinen kun je heerlijk rondwandelen en rustig genieten van de omgeving. Er is veel groen te zien (meer dan 170 soorten planten van over de hele wereld) en er zijn sierlijk aangelegde tuinen en mooie fonteinen.

Casa de Contratación

De Casa de Contratación werd in 1503 gebouwd door koning Ferdinand II van Aragon en zijn vrouw Isabella I van Castilië (hun huwelijk heeft er uiteindelijk voor gezord dat Spanje één werd). Hier werd de handel met de Nieuwe Wereld vastgelegd en bijgehouden. Ook was er een zeevaartschool met Amerigo Vespucci als eerste directeur. In de Casa de Contratación werd Christoffel Columbus na zijn tweede terugkeer uit Amerika door het koningspaar ontvangen.

Architectuur

De architectuur van het paleis is een goed voorbeeld van de Mudéjararchitectuur. Deze stijl stamt uit de tijd dat de christenen de moslims verdreven hadden en hun eigen land weer heroverd hadden. Het heeft zeer sterke invloeden uit de Moorse cultuur. Als je een idee wilt krijgen van hoe het paleis eruitziet, kijk dan eens op de website van het Real Alcázar, daar staan 360-gradenfoto’s van het paleis en de tuinen. Maar het is sterk aan te raden om het paleis en zijn tuinen zelf te gaan zien.

Interessant!

De Patio de las Doncellas van het paleis is gebruikt in de film Kingdom of Heaven uit 2005, met Orlando Bloom. Ook is een deel van het vijfde seizoen van de serie Game of Thrones opgenomen op verschillende locaties in Sevilla, en ook in de Alcázar. En in 1962 is het paleis gebruikt als set voor de film Lawrence of Arabia.

Locatie
Patio de Banderas (zonder nummer)
41004 Sevilla
Website

Openingstijden
oktober tot maart:
Maandag t/m zondag: 09.30 – 17.00 uur

april tot september:
Maandag t/m zondag van 09.30 – 19.00 uur
Gesloten: 1 en 6 januari, Goede Vrijdag en 25 december

Prijs
Normaal ticket: € 9,50
Gepensioneerden en studenten tussen 17 en 25 jaar: € 2
Invaliden, kinderen jonger dan 16 jaar en voor wie geboren is of woont in Sevilla: gratis toegang

Op maandagen in april-september van 18.00 – 19.00 en in oktober-maart van 16.00 – 17.00 gratis
In het paleis zijn 750 personen toegestaan. Vol = vol, dus kom op tijd.

Comments are closed.