Plaza de España

Mooi, mooier, mooist.. In Parque de María Luisa ligt één van de mooiste pleinen en bezienswaardigheden van Sevilla, namelijk Plaza de España. Op deze romantische plek die je meteen herkent aan de vele pilaren, bootjes en de kleurrijke bruggen, kun je een ritje in een paardenkoets maken, of lekker in een bootje varen, of gewoon heerlijk op een bankje van het zonnetje genieten. Hieronder vind je alvast wat meer informatie over dit prachtige plein.

Geschiedenis

In het meest uitgestrekte groene gebied van Sevilla genaamd Parque de María Luisa, ligt het Plaza de España. Ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929 werd tegelijkertijd met het park, ook dit mooie plein ontworpen en gebouwd. De Ibero-Amerikaanse tentoonstelling werd gehouden om de band tussen Spanje, Portugal en haar kolonies te vergroten. Elk land mocht een paviljoen ontwerpen en in tegenstelling tot de meeste wereld exposities, waren deze gebouwd voor de lange termijn. Het hoogtepunt van de tentoonstelling was het Plaza de España, die door de Spaanse architect Aníbal González is ontworpen.

Architect

Aníbal González is een Spaanse architect geboren in Sevilla. Hij is een van de meest bekende architecten binnen het Andalusisch regionalisme in de vroege 20e eeuw en zijn eerste architectonische stijl was die van het modernisme. In die tijd had Spanje een meer traditionele stijl en dit maakt dat de ontwerpen van Aníbal onderscheidend waren. Veel van zijn werken zijn helaas vernietigd, zoals Café de Paris, de huizen in Calle Alfonso XII en La Subcentral Eléctrica. Misschien als gevolg van fysieke en mentale uitputting, of omdat hij werd ontslagen, nam architect Vicente Traver het in 1928 van hem over. Vicente eindigde de bouw van Plaza de España door als laatste de wanden van de fontein af te maken.

Architectuur

Het plein bestaat uit een groot halfrond plein omgeven door een gracht en deze wordt door 4 bruggen doorkruist. De gebouwen bestaan uit een centraal gebouw met tussentijdse vleugels en twee torens aan de uiteinden. Het hoogste punt is 74 meter en het gebouw is gemaakt van rode bakstenen en grote keramische decoraties. In het midden van het plein staat een prachtige fontein waar je gemakkelijk via de bruggetjes kunt komen en de totale oppervlakte is ongeveer 50.000 m2.

Azulejos

Overal waar je op het plein kijkt zie je de zogenoemde azulejos, ofwel geverfde keramische tegeltjes. Deze waren in die tijd ontzettend populair in Sevilla en kun je overal in de stad terug vinden. De gevel van het gebouw, de straatlantaarns en de bruggen zijn rijkelijk versierd met de kleurrijke azulejos. Misschien wel het pronkstuk van het plein is de serie van 48 bankjes die aan het gebouw zijn gebouwd. De bankjes zijn namelijk volledig betegeld met de keramische tegeltjes en illustreren op een prachtige wijze de verschillende provincies van Spanje met hun eigen landkaart, historische gebeurtenis en het wapen!

Symboliek

De halfronde vorm van het plein staat voor de omarming van de Zuid-Amerikaanse koloniën door Spanje. Het plein heeft een opening in de richting van de rivier, wat betekent dat deze de weg naar de koloniën wijst. De 4 bruggen op het plein staan voor de 4 koninkrijken waaruit Spanje ooit bestond: Castilië, Léon, Navarra en Aragón.

Wist je dat?

– Het plaza de España vaak is gebruikt als filmscène. Zo zijn er scènes gemaakt voor de film Lawrence of Arabia, Star Wars Episode II en The Dictator.
– In de zomer het Plaza de España een van de hoogst gemeten temperatuur van Europa heeft.

Comments are closed.