Barrio Santa Cruz

Kronkelende kleine straatjes, veel groen, het ene na het andere pittoreske pleintje met sinaasappelbomen, heerlijk buiten zitten met een wijntje en tapas… Een kleine sfeerimpressie van de voormalige Joodse wijk.

Plaza, terrasje, plaza, wijntje, plaza, biertje, zon

Wandelend door het ene kronkelende straatje naar de andere zul je zien dat je steeds weer uitkomt op een pittoresk pleintje. Mooie plekjes om lekker neer te strijken op een terrasje en te genieten van een goed glas wijn of een heerlijk fris pilsje! Plaza de los Venerables is het meest gevuld met verschillende barretjes en terrasjes. Plaza de las cruces, de naam zegt het al: deze Plaza wordt gekenmerkt door de drie kruizen midden op het pleintje. Een leuk klein pleintje om even een kijkje te nemen.

Plaza de Doña Elvira is een prachtig elegant pleintje dat doet denken aan een boomgaard met haar sinaasappelbomen, typische azulejos tegeltjes, fonteinen, kleurrijke steen- en tegelbankjes: een plaatje! Op het pleintje Plaza de los Refinadores kun je tussen de palmbomen door het standbeeld van Don Juan bewonderen. Andere leuke pleintjes in Barrio Santa Cruz zijn Plaza de Alfaro, Plaza de Santa Marta en Plaza de la Alianza. Vergeet tussen het plazahoppen door niet van de heerlijke geuren van alle bloeiende bloemen in Santa Cruz te genieten!

Alcazar en Giralda

Het paleis Alcazar en de Giralda zijn zeker niet te missen in Santa Cruz. Lees op de pagina Alcazar en Giralda meer over dit prachtige paleis en de overweldigende toren…

Joodse geschiedenis in Sevilla

Eigenlijk is het moeilijk voor te stellen… zo’n prachtige wijk in Sevilla met een trieste geschiedenis. Sevilla had vroeger de grootste Joodse gemeenschap van Spanje. Het is onduidelijk vanaf wanneer de Joden al in Spanje woonden maar in elk geval al sinds de Romeinse tijden. Ze konden na de Moorse verovering van Sevilla in 712 in relatieve vrijheid leven (net als de rest in Moors Spanje). Hieraan kwam een einde toen de Almohaden de heerschappij overnamen. Aan deze verdrukking kwam een einde toen Ferdinand III van Castilië Sevilla veroverde in 1248. Sinds deze verovering werd het beter voor de Joden. Ferdinand gaf de Joden een paar moskees die omgebouwd werden tot synagoges en gaf de Joden toestemming om in ‘de ghetto’ Santa Cruz te wonen. In die tijd werden de Joodse winkeltjes, de markt, de slagerij en scholen geopend. Na een tijdje raakten ze weer steeds meer in verdrukking.

In 1391 ging het mis. Er vond een pogrom plaats en veel Joden zijn in die tijd vermoord. In 1492 moesten de overgebleven Joden van Sevilla Spanje uit of ze moesten zich tot het Christendom bekeren. De Joden die zich bekeerd hadden leefden alsnog niet in rust omdat ze vaak vervolgd werden door de inquisitie. Dit deed de inquisitie omdat ze de Joden ervan verdachten dat ze nog altijd het Jodendom belijden. Tegenwoordig leeft in de wijk Santa Cruz vooral de geschiedenis van de Joden. Er is weinig zichtbaars overgebleven maar als je goed kijkt, zul je op de muren soms hebreeuwse tekens spotten en sommige ‘Juderia’ tegeltjes.

Comments are closed.