Parkeren in Sevilla

Sevilla is een zeer oude stad en heeft veel smalle straatjes, waar je met een auto vaak onmogelijk doorheen past. Daarom is het af te raden door het historische centrum te rijden. Mocht je toch met de auto de stad in willen, dan is het handig te weten waar je kunt parkeren en waar je je beter niet met de auto kunt begeven. Stralend Sevilla heeft alles voor je uitgezocht zodat je met een gerust hart de weg op kan.

Uitdaging

Dat autorijden in Spanje soms spannend kan zijn met constructies die wij Nederlanders niet gewend zijn, is een feit. Maar als het gaat om auto-onvriendelijkheid, spant Sevilla toch wel de kroon. Het is een zeer oude stad met veel kronkelstraatjes waar je met een auto vaak onmogelijk doorheen past, veel eenrichtingsverkeer en daarnaast staat er vaak file. Je moet de stad goed kennen om er te kunnen rijden.

Met de auto in het centrum

In de kleine straatjes in het centrum van Sevilla kan het flink lastig zijn om een parkeerplek te vinden. Op veel plaatsen in het centrum mag je met de auto niet komen, niet parkeren, of zelfs maar stilstaan. Dit is een beleid van de gemeente om het gebruik van het openbaar vervoer aan te moedigen. Auto’s zie je over het algemeen dan ook niet snel in de historische binnenstad van Sevilla.

Parkeren op straat

Ga je toch de uitdaging aan om met de auto de stad in te gaan, dan is het goed om te weten dat op straat parkeren sterk af te raden is, aangezien de smalle straten nog wel eens de nodige blikschade kunnen opleveren. Daarnaast zijn veel parkeerplekken alleen bestemd voor bewoners van de stad en vergunninghouders en is een plekje dan ook erg moeilijk te vinden. Veel makkelijker – en ook wat de locals doen – is om de auto te parkeren in één van de parkeergarages en vanuit daar verder te reizen met het openbaar vervoer.

Op zoek naar een parkeerplek

Gelukkig kun je op de website Parkopedia alle mogelijkheden bij jou in de buurt vinden. Vul het adres of de buurt in waar je een parkeerplek zoekt en de website geeft je de dichtstbijzijnde spots. Superhandig!

Gorilla’s

In Sevilla kom je bij gratis parkeerplekken regelmatig ‘gorilla’s’ tegen. Dit zijn mensen die aanbieden te helpen met parkeren. Vaak komen zij uit kansarme lagen van de samenleving en vragen ze achteraf om een fooi. Pas hier voor op, aangezien er meestal geen toezicht aanwezig is en je auto vaak niet veilig staat.

ORA

La Ordenanza para la Regulación de Aparcamientos (Verordening ter Regulatie van Parkeerplaatsen) is een richtlijn van de gemeente die in verschillende Spaanse steden geldt op bepaalde betaalde parkeerterreinen. In de meeste steden zijn dit blauwe gebieden, maar in sommige steden zijn er ook groene gebieden. In deze gekleurde zones geldt een maximum parkeertijd en allen hebben hun eigen tarieven. De blauwe zone – bedoeld voor bezoekers – is iets duurder en de tijdslimiet ligt iets lager dan in de groene zone, die bedoeld is voor inwoners.

Parkeren met pasen en de Feria de Abril

Rond Pasen (Semana Santa) en de Feria de Abril is het bijna onmogelijk om met de auto in en rond het centrum te rijden. Straten en wegen worden dan vaak afgezet. Met Pasen kun je het beste in Los Remedios parkeren, bij metrohalte Blas Infante achter het Parque de los Príncipes. Ook kan er dan in een gebied achter het Charco de la Pava geparkeerd worden.

Gratis parkeren

Op vrijdagen en zaterdagen is het tussen 22:00 en 02:00 uur ´s nachts het lastigst te parkeren in recreatieve omgevingen zoals bij Alameda of Arenal. Het kan je dan makkelijk een uur kosten om een parkeerplek te vinden. Makkelijker is het in overdekte parkeerplaatsen in de buurten Los Remedios, Viapol, Nervion of Macarena. In de daluren kan je je auto veel gemakkelijker kwijt in bijvoorbeeld:

San Sebastián en Avenida de Cadiz:

Aan de oostkant van de universiteit, bij Avenidas del Cid, Palos de la Frontera en daaromheen, bereikbaar via La Palmera en de Paseo de las Delicias. Daar in de buurt is het station San Bernardo, waar je komt via Menendez Pelayo en Demetrios de los Rios. Vanaf hier kun je de tram pakken of lopen via de Jardines de Murillo en door Santa Cruz.

La Isla de la Cartuja:

Aan de oostkant van het Isla de la Cartuja (het gebied dat bijna helemaal omgeven is door de Guadalquivir rivier, aan de westkant van het centrum) loopt de Camino de los Descubrimientos, dit is de beste plek om hier te parkeren. Hier vlak bij is het Isla Mágica, langs de Barquetabrug. Vanaf hier neem je bus C1 naar Macarena. Bij de Torre Triana en de Ronda de Triana pak je bus 6 naar het centrum. Hier kun je ´gorilla’s´ vinden, dus let goed op.

Los Remedios:

Naast de Remediosbrug vind je aan de Avenida de Adolfo Suarez een overdekte parkeerplaats onder toezicht van de ORA. Hier geldt een lager tarief. Vanaf hier pak je bus 41 naar het centrum vanaf de Calle Virgen de Luján. Bij metrostation Blas Infante, achter het Parque de los Príncipes, is een parkeergebied waar je ongelimiteerd kunt parkeren. Vanaf daar ben je met de metro slechts drie haltes verwijderd van Puerta Jerez, of pak je bus 41 naar de Paseo de Colon of de Plaza de la Magdalena.

Parking Insur

Parking Insur is een parkeergarage met verschillende locaties. Het biedt de volgende diensten aan: ophalen, parkeren en afleveren van je auto en het opladen van elektrische auto’s. Kijk ook eens op hun website voor leuke aanbiedingen, zoals twee uur gratis parkeren bij de Media Markt (Avenida Kansas City) als je daar iets koopt of de mogelijkheid om online een korting aan te vragen. Kijk hiervoor op hun website.

Comments are closed.