Museo de Bellas Artes de Sevilla

Het Museum van de Schone Kunsten in Sevilla is oorspronkelijk gebouwd in 1594, maar is pas sinds 1835 een museum en uiteindelijk is het pas in 1841 officieel geopend. De geschiedenis van het museum gaat vele honderden jaren terug. Als dat nog geen reden genoeg is om het museum te bezoeken als je in Sevilla bent, dan is de informatie hieronder dat zeker wel!

Ontstaan

Op 16 september 1835 is het Museum van de Schone Kunsten door Koninklijk Besluit gecreëerd als een ´museum om schilderijen tentoon te stellen´. Het toonde toendertijd objecten uit kloosters die door de liberale regering onder leiding van Mendizábal in beslag genomen waren. Daarom bestond de collectie van het museum voornamelijk uit Sevilliaanse, religieuze barokschilderkunst.

Verlies

Het museum werd sinds 1849 door de Academie voor Schone Kunsten gerund met een collectie van toendertijd 2.050 stukken. Vele stukken werden gestolen of verkocht, soms zelfs door museumdirecteuren zelf. Tijdens de artistieke pluderingen in Sevilla tijdens de Franse invasie in 1810 gingen nog meer stukken verloren. Uiteindelijk waren er in 1993 nog maar 300 stukken over. Het museum had een van de grootste in de wereld kunnen zijn.

Donaties

Gelukkig kwamen er in de jaren na de plunderingen wel vele donaties binnen uit privécollecties. Er werden schilderijen, wapens, keramiek, textiel en meubels gedoneerd. Vooral de Asociación de Amigos del Museo de Bellas Artes de Sevilla (vrij vertaald de Vereniging van Vrienden van het Museum voor Schone Kunsten van Sevilla) heeft het museum enorm geholpen.

Museumplein

Het museum staat op het Plaza del Museo (Museumplein) en heeft zijn hoofdingang op het plein. Het is gebouwd op de plek waar vroeger het klooster van de Merced Calzada (Convento de la Merced Calzada) stond. Op dit plein staat een bronzen beeld van de Sevilliaanse schilder Bartolomé Esteban Murillo, waarvan een exacte kopie voor het Museo del Prado in Madrid staat, naast de Botanische Tuin. Het museum is om drie patios en een grote trap heen gebouwd.

Nieuw gebouw

Zoals we hem nu kennen dankt het museum zijn indeling aan de veranderingen die in het begin van de 17e eeuw door architect en beeldhouwer Juan de Oviedo zijn doorgevoerd, waartoe in 1602 opdracht gegeven werd. Een jaar later werden de plannen gepresenteerd. Het bestaande gebouw moest hiervoor wijken en werd toen gesloopt. In 1612 was de tempel klaar en ongeveer een halve eeuw later was ook de rest van het cementwerk klaar.

Ingrijpende veranderingen

Sinds het gebouw als museum ingedeeld is, heeft het drie grote ingrepen ondergaan:
– Tussen 1868 en 1898 werden de arcades en de muren op de eerste verdieping gerestaureerd en werden de vloeren in de kloosters gelegd en getegeld met tegels uit de in beslag genomen kloosters.
– Daarna werd tussen 1942 en 1945 de binnenplaats van las Conchas geopend op de plaats van de voormalige sacristie en de oude voorgevel verplaatst naar de Calle Bailén.
– De derde verandering begon in 1985 en was pas klaar in 1993. Hierbij werd het hele gebouw gerestaureerd en geschikt gemaakt als moderne expositieruimte.
In het museum was ook een kerk, in kamer V, die is gebouwd tussen 1603 en 1612. Nu worden in die ruimte de grote meesters van de Sevillaanse barok tentoongesteld.

Locatie
Museo de Bellas Artes de Sevilla
Plaza del Museo, 9
41001 Sevilla
Website

Openingstijden
Van 16 september tot 15 juni:
Dinsdag t/m zaterdag: 09:00 – 19:30 uur
Zon- en feestdagen: 09:00 – 15:30 uur
Maandag: gesloten

Van 16 juni tot 15 september:
Dinsdag t/m zondag en feestdagen: 09:00 – 15:30 uur
Maandag: gesloten

Gesloten op 1 en 6 januari, 1 mei en 24, 25 en 31 december.
Wel geopend op 5 januari, 28 february, 2, 3 en 22 april, 4 juni, 15 august, 12 oktober, 2 november en 7 en 8 december.

Prijs
€ 1,50
Gratis toegang voor inwoners van de Europese Unie, op vertoon van bewijs en voor leden van de International Council of Museums (ICOM)

Comments are closed.