Mercado Lonja del Barranco

In november 2014 is er in Sevilla een nieuwe markt geopend waar Andalusische gastronomie, cultuur en gezelligheid samenkomen. De Mercado Lonja del Barranco biedt een verscheidenheid aan eet- en drinkmogelijkheden, die vooral erg betaalbaar zijn en daarom geschikt voor ieder budget. De markt is (ook daarom) niet alleen een hotspot voor de locals, maar ook zeker voor reizigers een must-see! Lees hier waarom je bij de Mercado Lonja del Barranco geweest moet zijn.

Centraal

De Mercado Lonja del Barranco vind je op nog geen tien minuten lopen vanaf de kathedraal, langs de Guadalquivir, vlak naast de Trianabrug. De markt is eind 2014 geopend en je vindt er 20 kramen (die uit wel 150 aanmeldingen zijn geselecteerd!), zes proefkarren, een kiosk en een terras langs het water. Er worden in de markt ook culturele activiteiten, conferenties, evenementen, presentaties en tentoonstellingen georganiseerd.

Eiffel

Het gebouw van de Mercado Lonja del Barranco, dat flink verbouwd is voordat deze open ging, is hoogstwaarschijnlijk ontworpen door de Franse architect Gustave Eiffel, bekend van de gelijknamige toren in Parijs. Het gebouw stamt uit 1861 en het duurde even totdat de bouw helemaal klaar was, dat was namelijk pas in 1883.

Vismarkt

Oorspronkelijk was het een vismarkt, gebouwd op verzoek van vissers uit de buurt omdat zij een markt nodig hadden, maar is in het verleden lange tijd verwaasloosd gebleven. Het heeft ook andere functies gehad als bijvoorbeeld informatiecentrum van Sevilla en de Semana Santa of als exhibitieruimte.

Het gebouw is mooi om te zien

Het gebouw bestaat voornamelijk uit een ijzeren constructie en veel glas (wat vrij zeldzaam is in Sevilla) en heeft dus een sterk industrieel uiterlijk. Voor de opening is het van binnen professioneel gedecoreerd met natuurlijke, zachte kleuren. Door de vele ramen komt er veel licht het gebouw binnen en er is een veranda aan de voor- en achterkant van het gebouw.

Eetstalletjes

De 20 eetstalletjes verschillen allemaal van grootte en zijn uitgerust met de nodige apparatuur door de bekende warenhuisketen El Corte Inglés. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en beslaat meer dan 1.200 m2. Bij de verschillende standjes kun je lekkere gerechten eten, maar je kan er ook losse producten kopen. Verscheidenheid van het aanbod is erg belangrijk voor de markt en daarom is geen één eetkraam hetzelfde.

Veel aanbod

In de markt vindt je onder andere een pulpería (pulpo betekent octopus in het Nederlands), grill, een bierbrouwerij en natuurlijk ontbreken de tapas en paellas niet. Ook kun je genieten van een ambachtelijk bereide cocktail, heerlijk ijs en ook aan de kaasliefhebbers is gedacht. Voor de afwisseling is er ook Mushi, een Japans restaurant. De markt wil alle vijf de zintuigen prikkelen en herkenbaar eten te serveren, zodat je kan zien wat je eet.

Passie

De markt is een initiatief van een groep ondernemers en professionals uit verschillende sectoren, met een passie voor duurzaam, gastronomisch eten. Er is ruim twee jaar aan gewerkt om de Mercado Lonja del Barranco tot een feit te maken. Het doel is om net zo succesvol te worden als grote gastronomische markten in steden als Madrid en Barcelona.

Ambitieuze onderneming

Dat het een ambitieuze onderneming is, blijkt wel uit de verwachting dat de markt zo´n 130 banen oplevert en jaarlijks tussen de 7 en 12 miljoen euro op gaat brengen. Daarnaast zullen naar verwachting tussen de 600.000 en 900.000 mensen per jaar de markt bezoeken.

Openingstijden
Zo – do 10.00 – 24.00
Vrij – za 10.00 – 02.00

Locatie
Calle Arjona 24
41001, Sevilla
Website

Comments are closed.