Semana Santa

Helaas is Semana Santa 2021 vanwege het Coronavirus afgelast.

Eén van de belangrijkste vieringen in Andalusië is Semana Santa en de meest spectaculaire viering vind je in Sevilla. Een zeer bijzondere, overweldigende en emotionele ervaring. Op deze pagina vertellen wij je meer over wat Semana Santa inhoudt.

Semana Santa Gids

Ben je in Sevilla tijdens dit grote religieuze feest en wil je er meer over te weten komen? Kom meer te weten over de geschiedenis, de traditie, waarom deze klederdracht, handige tips en het programma van deze speciale week. Dit alles kan je vinden in onze digitale Semana Santa gids!

Omdat het programma voor Semana Santa nog niet bekend is, kun je de Semana Santa gids van het afgelopen jaar bestellen. Zodra de nieuwe gids met het actuele programma beschikbaar is, ontvang je deze uiteraard direct van ons. Zo kun je je wel alvast inlezen!

Wanneer?

05-04-2020 t/m 12-04-2020

Semana Santa, de Heilige week of de Paasweek, vindt vaak eind maart en begin april plaats. In 2020 vindt de week van 5 april tot en met 12 april plaats. Ben jij rond de Paasdagen in Sevilla? Lees dan snel verder!

Puntmutsen, processies….

Processies, wat zijn dat precies? Waarom dragen ze van die puntmutsen en waarom tillen ze die mega zware kerkbeelden? Semana Santa is een hele indrukwekkende beleving en dan is het natuurlijk fijn als je weet wat ze precies aan het doen zijn en waarom.

Boeteprocessies

Tijdens de periode van Semana Santa doen verschillende Broederschappen plechtig boete en herdenken het lijden van Christus. Dit doen ze in de vorm van boeteprocessies in de week voor Pasen. De boeteprocessie ziet eruit als een emotionele en kalme stoet. De stoet begint bij de kerk van de Broederschap naar de Kathedraal in het centrum en weer terug naar de kerk. De duur van één processie is vaak meer dan 90 minuten.

Muziekkapel of stilte….

Hier op volgend komt er meestal een muziekkapel met alleen trommels en trompetten, maar sommige processies worden ook in complete stilte gehouden. Soms zelfs met zwijgplicht. Na de muziekkapel of direct na de eerste Paso komt er weer een stoet boetelingen die elk in plaats van een kaars een kruis dragen.

Handig om te weten

Een paar handige termen om vooraf te weten:
– ‘Nazarenos’ zijn de leden van de broederschappen die met puntmutsen en gewaden aan tijdens de procesiies door de straten van Sevilla lopen.
– ‘Costaleros’ zijn de mannen die de vaak loodzware ‘Paso’ dragen.

Meer handige termen vind je in de Semana Santa Gids.

Eten & drinken

Aangezien het over het algemeen vrij druk is overal normaal gesproken tijdens Semana Santa, kan het misschien lastig zijn om een plekje te bemachtigen in één van de gezellige tapasbars. Waar veel Spanjaarden zelf voor kiezen is ‘bocadillos’, oftewel een broodje. Bij veel tapasbars en restaurants kan je ook vaak broodjes betsellen om mee te nemen. In de Semana Santa Gids krijg je ook allerlei leuke tips mee voor een hapje & drankje in Sevilla.

Beste spots

De kleine steegjes/straatjes zijn eigenlijk de beste plekken om echt te voelen (soms zelfs de ademhaling van de broederschappen) en van heel dichtbij mee te maken hoe zo’n processie voorbij gaat. Als je niet tegen grote mensenmassa kan en het al snel benauwd krijgt in een grote groep mensen, dan kan je het beter bij de grotere straten houden.
Een mooi moment om mee te maken is als het beeld + draagaltaar uit de kerk van ‘Hermandad de Santa Cruz’ wordt getild. De dragers moeten enorm manoeuvreren om het geheel zonder schade uit de kerk te krijgen.

Tips

  • Sevilla staat bekend om de Semana Santa viering en daar komen dan ook enorm veel mensen op af. Er wonen zo’n 700.00 mensen in de stad Sevilla en tijdens Semana Santa verdubbelt het aantal mensen. Het is daarom zeker een aanrader om op tijd een accommodatie te reserveren voor tijdens de Paasdagen!
  • Letterlijk een beeld krijgen bij de Semana Santa? Kijk hier voor een leuk filmpje!

Comments are closed.