Real Betis C.F.

Betis Guadalquivir, Béticos del Universo, Los Verdiblancos, Verderones, Heliopolitanos, ook wel Real Betis Balompié C.F. genoemd. Samen met Sevilla C.F. zitten zij in de stad Sevilla en de twee clubs staan bekend vanwege hun rivaliteit naar elkaar!

Stukje geschiedenis

In 1907 waren er een aantal studenten van de Polytechnische school bezig om een voetbalteam samen te stellen en na twee jaar lekker voetballen konden zij zich in 1909 officieel inschrijven als voetbalclub onder de naam Sevilla Balompié. In 1914 werd de club samengevoegd met Betis voetbalclub en in augustus 1915 kondigde de gouverneur van Sevilla aan dat de club verder zou gaan onder de naam ´Real Betis Balompié´. Zo heet het vandaag de dag nog steeds!

In 1932 had Real Betis Balompié wel een erg mooi cadeau voor haarzelf geregeld, namelijk door kampioen te worden van de tweede divisie. Hierdoor kon Real Betis promoveren naar de eerste divisie en in 1935 werden ze voor het eerst kampioen van de ‘Liga’!

En hoe verder?

Helaas gaat succes vaak gepaard met verlies en zoals een aantal andere clubs kampte Real Betis Balompié ook met financiële problemen. Daar kwam ook nog eens bij dat de Spaanse burgeroorlog uitbrak, waardoor sommige voetballers dienstplichtig waren en oorlog moesten voeren. Hierdoor miste Real Betis veel spelers en zakte ze zelfs naar de derde divisie. Gedurende die 7 jaar in de derde divisie is volgens veel fans de echte kracht en ziel van Real Betis ontstaan. Veel fans hadden in die tijd hun rug kunnen keren tegenover hun club, maar in plaats daarvan ontstond er een extreem goede band tussen de fans, club en spelers. Doordat de fans hun club bleven steunen, kwam Real Betis Balompié in 1954 weer terug in de tweede divisie. Vanaf dat moment organiseerden zij bij elke uit wedstrijd een ´groene mars´ en waren de stadia telkens gevuld met groene met witte shirts, de kleuren van Real Betis. In 1958 was het zover en mocht Real Betis eindelijk terug naar de eerste divisie!

Tenue

Sevilla Balompié speelde vroeger in een wit met blauw tenue, maar al gauw zijn ze overgestapt naar de typerende groene en witte kleuren. Ze dragen een groen met wit gestreept shirt met een witte broek en groene sokken. Het uit tenue wisselt per seizoen, maar heeft vaak de kleuren groen en wit.

Stadion

Real Betis speelt in het Estadio Benito Villamarín wat is gebouwd in 1929. In die tijd konden er nog net 18.000 toeschouwers in, maar waren ze gedwongen te renoveren na een overstroming van de rivier. Vandaag de dag kunnen er 56.500 toeschouwers in. Het stadion ligt ongeveer op 3 km afstand van het oude centrum. Je kunt er ook erg gemakkelijk met de bus komen, namelijk met lijn 1, 2, 6, 34 en 37.

Adres
Estadio Benito Villamarín
Avenida de Heliópolis (zonder nummer)
41012 Sevilla

Tours

Wat is er nu mooier dan te weten te komen waar alle spelers zich omkleden, waar de persruimte is, waar de trofeeënkamer, het veld en nog vele andere dingen zijn? Dat kan, want je kunt erg gemakkelijk een leuke tour door het stadion boeken!

Prijs
€ 15,- (vanaf 6 jaar en ouder)
€ 10,- (voor groepen van maximaal 15 personen)
Kinderen onder de 6 jaar gratis

Openingstijden
Maandag t/m donderdag 10:00 – 11:00 en om 17:00 – 18:00
Vrijdag 10:00 – 11:00
Gesloten op 25 december en 1 januari

Tickets

Kaarten kunnen via hier gekocht worden en kosten tussen de €35,- en €90,-. Als je al in Sevilla bent kun je de tickets ook bij een loket voor het stadion kopen. Deze zijn van 17.00 tot 20.00 geopend en op de dag van de wedstrijd zelf zijn ze tot aanvang van de wedstrijd open.

Comments are closed.