Basilica de la Macarena

Tijdens een bezoekje aan Sevilla is deze bijzondere basiliek zeker een aanrader. De historie en aankleding bij deze bezienswaardigheid zijn eeuwen oud en erg bijzonder om te zien. Op deze pagina vind je alle informatie over Basilica de la Macarena.

Geschiedenis

In de wijk La Macarena vind je de prachtige Basilica de la Macarena. In 1941, onder leiding van architect Aurelio Gómez Millán, is de bouw van de basiliek begonnen. In 1949 werd deze afgerond en werd de basiliek gezegend door Pedro Segura y Sáenz. Hij is de aardbisschop van Sevilla. De basiliek wordt ook wel de Macarena Basílica genoemd en is een katholieke tempel.

María Santísima de la Esperanza Macarena

De Basilica de la Macarena is gebouwd ter ere van de Heilige Maagd, ook wel
‘María Santísima de la Esperanza Macarena’ genoemd. Het beeld staat op een ereplek helemaal bovenaan het altaar in de basiliek en is omringd met heilige voorwerpen. Bij de Sevillianen staat ze ook wel bekend als ‘Madre de Sevilla’. Mensen komen hier om te bidden en haar te eren. Het beeld is gemaakt door een anonieme meester in de 17e eeuw.

Elk jaar verlaat het beeld de basiliek en wordt zij toegejuicht door de Sevillianen op haar weg naar de kathedraal. Dit gebeurt in de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag. Bij binnenkomst in de kathedraal worden rozen over haar heen gestrooid door het broederschap.

Het broederschap

Sevilla heeft veel verschillende broederschappen, die allemaal erg belangrijk zijn in Sevilla. Tijdens Semana Santa (de Heilige Week tijdens Pasen) voeren zij allemaal een processie uit. De Basilica De La Macarena is het hoofdkantoor voor een van deze broederschappen, namelijk Real, Ilustre y Fervorosa Hermandad y Cofradía de Nazarenos de Nuestra Señora del Santo Rosario, Nuestro Padre Jesús de la Sentencia y María Santísima de la Esperanza Macarena. Dit broederschap heeft 13.000 leden en is gewijd aan het beeld (María Santísima de la Esperanza Macarena) in de basiliek. Het broederschap heeft het pauselijk recht gekregen voor het gebruiken van de basiliek als hoofdkantoor.

Dit broederschap voert de processie uit op Goede Vrijdag waarbij het beeld naar de kathedraal van Sevilla wordt gedragen. Leuk! Iedereen kan lid worden van het broederschap, als je maar meebetaalt aan de uitvoering van de processie.

Museum

Als je een bezoek brengt aan de basiliek, kan je ook een kijkje nemen in het bijgelegen museum! In het museum is een tentoonstelling te zien van de Heilige Week in Sevilla, ook wel Semana Santa genoemd, dit is rondom pasen en wordt groots gevierd in Sevilla. Tip! Bestel de Semana Santa gids en kom alles te weten over deze week. In het museum kom je alles te weten over het broederschap en kan je de mooiste juwelen, kronen en edestukken bewonderen. Het museum heeft vijf kamers verdeeld over drie verdiepingen en geeft door licht en geluid het gevoel dat je terug in de tijd gaat.

locatie
Calle Bécquer 1
41002 Sevilla
Website

Openingstijden
Zomerperiode (mei t/m september)
Maandag t/m zaterdag: 9.00-14.00 uur en 17.00-21.00 uur
Zondag en feestdagen: 9.30-14.00 uur en 17.00-2100 uur

Winterperiode (oktober t/m april)
Maandag t/m zaterdag: 9.00-14.00 uur en 18.00-22.00 uur
Zondag en feestdagen: 9.00-14.00 uur en 18.00-21.00 uur

Prijs
€4,00

Puerta la Macarena

Vlakbij de basiliek vind je de laatste restjes van de stadsmuur met de stadspoort Puerta la Macarena. De stadspoort, ook wel de boog van de Macarena genoemd, is de stadspoort naar het noorden van de stad en staat in de wijk La Macarena. Als je een bezoekje brengt aan de Basilica de la Macarena is het zeker de moeite waard om de stadspoort te bekijken!

Tip!

Vooral met Pasen, Witte Donderdag en Goede Vrijdag (Semana Santa) is de basiliek erg speciaal om te zien, door de vele versieringen die overal hangen.

Comments are closed.