Rolstoelvriendelijk

De korte afstanden tussen de bezienswaardigheden, brede winkelstraten en grote pleinen maken Sevilla tot een rolstoelvriendelijke stad. Het grootste gedeelte van Sevilla is vlak, waardoor het makkelijk is om je met een rolstoel te verplaatsen. Om het gehandicapten/rolstoelgebruikers zo gemakkelijk en prettig mogelijk te maken, heeft de stad verschillende voorzieningen geregeld die hieronder worden uitgelicht. Handig om te bekijken wanneer je als rolstoelgebruiker de stad gaat bezoeken!

Bezienswaardigheden

Sevilla kent veel bezienswaardigheden die zeker de moeite zijn om te bezoeken. Over het algemeen is Sevilla redelijk goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Hieronder alvast een overzichtje van bezienswaardigheden in Sevilla met advies als je in een rolstoel zit.

Kathedraal

De kathedraal is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Sevilla en is deels rolstoelvriendelijk. Er zijn een aantal liften waardoor rolstoelgebruikers de mogelijkheid hebben om de kathedraal te bezoeken. Er wordt een korting van 5 euro toegekend aan rolstoelgebruikers om de kathedraal te bezoeken. Ook dient er rekening gehouden te worden met de vele drempels die zich in de kathedraal bevinden. Niet alle rolstoelen kunnen hier gemakkelijk overheen. Er zijn wel speciale wc´s aangebracht voor rolstoelgebruikers.

Giralda

Helaas is het Giralda, vanwege veiligheidsredenen, niet te bezoeken voor mensen met een beperkte mobiliteit of rolstoel.

Alcazar

Grenzend aan de kathedraal is het Alcazar. Dit prachtige paleis biedt rolstoelgebruikers de mogelijkheid het te bezoeken en is redelijk toegankelijk door een aantal hellingsbanen. Officieel is er gratis toegang voor rolstoelgebruikers en hun partner, maar bezoekers geven aan dat ze voorafgaand aan het bezoek nergens kunnen aangeven dat zij in een rolstoel zitten en daardoor als nog moeten betalen. We adviseren je daarom om hierover contact op te nemen met Alcazar zelf, zodat je de juiste tickets kunt aanschaffen.

Tevens is het belangrijk om goed te letten op de kleine hoogteverschillen, deze zijn niet altijd makkelijk te herkennen op de marmeren vloer. Voor mensen die kleine stukken zonder de rolstoel kunnen wandelen, is Alcázar vrij toegankelijk en krijg je een goede indruk van dit paleis. Wanneer je volledig afhankelijk bent van een rolstoel, is Alzácar beperkt toegankelijk.

Openbaar vervoer

Sevilla heeft een uitstekend openbaar vervoer en is ook zeer toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Je kunt met de metro, de bus of de tram, ze hebben allemaal voorzieningen voor rolstoelgebruikers.

Metro

Bijna alle metrostations zijn aangepast naar de wensen van mensen met een rolstoel. Er zijn bijvoorbeeld liften en hellingsbanen bij de stations en de metrostellen zijn laag gebouwd, iets wat ervoor zorgt dat iedereen gemakkelijk in kan stappen. Op sommige plekken is er iets minder rekening gehouden met rolstoelgebruikers, want wanneer je naar boven gaat om het metrostation te verlaten, kan het zijn dat er soms alleen een trap is. Houd hier dus rekening mee. In de metro zelf zijn er plaatsen gereserveerd voor mensen met een rolstoel en voor hulp kun je altijd iemand aanspreken om even te helpen.

Bus

Sevilla heeft een uitstekend busnetwerk in en rondom de stad. Het busbedrijf Tussam biedt bussen aan met een lage instap en heeft maximaal 3 plaatsen beschikbaar per bus voor mensen met een kinderwagen of een rolstoel.

Taxi

Wil je het jezelf iets makkelijker maken, dan is het altijd een goede optie om een aangepaste taxi te bellen. Deze zijn wel iets duurder dan de metro of bus, maar brengt je wel op de exacte locatie. Eurotaxis heeft 11 speciale taxi´s beschikbaar voor mensen met een rolstoel.

Restaurantjes

Er zijn ontzettend veel leuke restaurants in Sevilla en het is handig om van tevoren even goed te kijken en te informeren naar de mogelijkheden om met een rolstoel naar binnen te kunnen. Volgens de wet moet elk restaurant aan de eisen voldoen om toegang te bieden voor mensen met een rolstoel, maar deze regels worden helaas niet altijd nagestreefd.

Musea

Sevilla heeft een aantal mooie musea en deze zijn allemaal zeer toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Zo zijn er in het Museo de Bellas Artes en het Museo Arqueológico rolstoelen beschikbaar en speciale wc´s en zijn er bij andere musea zoals het Museo del Baile Flamenco museum liften of hellingsbanen aanwezig.

Parken

De prachtige parken van Sevilla zijn een klein sprookje op zichzelf. Heerlijk even tot rust komen in deze groene omgeving is ook mogelijk voor rolstoelgebruikers. De paden van zowel Parque Maria Luisa en van de Jardines del Prado de San Sebastian zijn verhard, maar als het heeft geregend kunnen er in de Jardines del Prado de San Sebastian soms kuilen ontstaan en wordt de grond iets zachter. Gelukkig regent het niet heel vaak in Sevilla…

Tips:

– Sevilla heeft meer dan 100 km aan fietspaden waar je met een rolstoel ook erg gemakkelijk gebruik van kan maken!
– De wijk Santa Cruz kan iets minder toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel, aangezien de straatjes hier iets smaller zijn en de stenen niet gelijk liggen.
– Sommige straten hebben grote stenen, waardoor het soms een beetje hobbelig kan zijn met een rolstoel. Vraag even iemand of diegene je wilt helpen met voortbewegen. De mensen in Sevilla zijn ontzettend aardig en altijd bereid om je te helpen.[/vc_column][/vc_row][/vc_column][/vc_row]

Comments are closed.