Casa de Pilatos

Eén van de mooiste paleizen in Sevilla is Casa de Pilatos. Dit is een typisch Andalusisch paleis. Het paleis is gebouwd met een mix van Italiaanse Renaissance en Spaanse Mudéjar stijlen. Deze mix geeft een fantastisch resultaat waardoor je continu je ogen kan uitkijken. Zeker de moeite waard om er naar binnen te gaan!

Geschiedenis

Eerst even een stukje geschiedenis. Don Pedro Enriquez heeft het laten bouwen aan het eind van de 15e eeuw en is er met zijn vrouw Catalina de Ribera en zoon Fadrique Enriquez de Ribera gaan wonen. Uiteindelijk is het afgebouwd door Fadrique Enriques de Ribera en hij is ook degene die de naam ‘Casa de Pilatos’ heeft bedacht. Hij werd hiervoor geïnspireerd tijdens zijn pelgrimstocht naar Jeruzalem in 1519. De afstand van zijn huis naar Templete de la Cruz del Campo is dezelfde afstand als tussen de ruines van het rechthuis (waar Pontius Pilates Jezus had veroordeeld tot schuldig) en de berg Golgota waar Jezus aan het kruis heeft gehangen. Hierdoor is de naam Casa de Pilatos ontstaan.

Azulejos

Het paleis is indrukwekkend gebouwd met veel Azulejos en keurig onderhouden tuinen. Azulejos zijn tegels maar het is ook een kunst soort. Deze kunstvorm komt uit onder ander Portugal en de regio Andalusië in Spanje. Het zijn keramieke tegels waar vaak met blauwe verf verschillende kleine schilderijtjes op zijn geschilderd. Oorspronkelijk hebben de Moren deze kunstvorm naar Spanje gebracht vanuit het Perzische Rijk.

Mudejar en andere stijlen

Andere kunstvormen die gebruikt zijn in dit paleis zijn gotiek, mudejar en renaissance. De mudejarstijl verwijst naar de Moren die in Andalusië gevestigd waren. Veel plafonds, muren en trappen zijn gebouwd in mudejarstijl. Dit is te zien aan het vele prachtige mozaïek; erg indrukwekkend. De renaissancestijl komt van origine uit Italië en is door de Christenen meegenomen naar de andere delen van Europa.
Bij de hoofdpatio is de mudejarstijl gebruikt voor de prachtige marmeren zuilen en bogen. De fontein die in de patio staat is gebouwd in renaissancestijl. Als je door de bogen heenloopt, vind je 24 borstbeelden van machtige Romeinse keizers. Ook staan er in de hoeken prachtige standbeelden van de Griekse goden.

Volop genieten

In de tuinen kun je genieten van veel kleurrijke bloemen, planten en bomen. Ook heerlijke geuren van sinaasappelbloesem strelen je neus. Heerlijk om even rustig te genieten. Deze prachtige tuinen zijn in Italiaans renaissancestijl aangelegd.

Locatie:
Plaza de Pilatos 1
Sevilla
Website

Openingstijden:
November t/m maart
maandag t/m zondag: 09.00 – 18.00 uur

April t/m oktober
maandag t/m zondag: 09.00 – 19.00 uur
22 april: 9.00 – 14.00 uur

Kosten:
Alleen de begane grond bezoeken: €6,-
Hele paleis bezoeken: €8,-

Weetjes

• In de entreeprijs is een audioguide inbegrepen , waaronder in het Engels.
• Door de jaren heen zijn er verschillende bekende films opgenomen in Casa de Pilatos, waaronder in 1962 ´Lawrence of Arabia´ (winnaar van 7 oscars), in 1992 ´1492: Conquest of Paradise´, in 2005 ´Kingdom of Heaven´ en eind 2009 ´Knight and Day´ met onder andere Tom Cruise en Cameron Diaz.

Comments are closed.