Kerst

Sevilla is de perfecte stad om de magie van de feestdagen te ervaren. Sevilla kent vele tradities met eten, licht, kunst en optredens en de stad kijkt elk jaar opnieuw weer uit naar de Kerst. Ben je van plan om Sevilla tijdens Kerst te bezoeken? Hieronder vind je alles over de Kerst in Sevilla!

Één groot feest

Kerst in Sevilla is een groot feest. Met meer dan 80 straten die elk jaar als een sprookje worden verlicht, de geur van geroosterde kastanjes op elke hoek van de straat, verschillende kerstmarktjes en druk bezochte winkelcentra, zorgt Sevilla voor een echte kerstsfeer. De aanloop naar kerst begint vroeg en na kerst zijn er ook nog een aantal grote feestdagen. Kortom, een tijd van vreugde en feest!

Lotería de Navidad

Op straat zingen veel mensen de typische villancicos (kerstliedjes) en lopen er verschillende groepen van plein naar plein om een aantal kerstliedjes te zingen. Kerst begint eigenlijk al op 22 december, want op deze dag wacht heel Spanje in spanning af tijdens de ‘Lotería de Navidad’. Je kunt in heel veel bars, winkels en restaurants een kerstlot kopen en overal kun je de loterij via de radio of televisie volgen. Wat leuk is om te weten, is dat de getrokken getallen worden gezongen door kinderen van het Colegio de San Ildefonso uit Madrid. Dit is een aangehouden traditie, want voordat Spanje een democratie werd, was deze school een weeshuis. Er was toen te weinig geld beschikbaar om de weeshuizen te onderhouden, dus mochten de weeskinderen tijdens de loterij zingen in ruil voor een aalmoes. De eerste prijs wordt ‘El Gordo’ genoemd en is jaarlijks ongeveer €4.000.000 waard! Wil je zelf ook mee kunnen gaan in de spanning, dan is het misschien een leuk idee om samen een lot te kopen… Verder zijn er tijdens de kerstdagen ook een aantal leuke concerten die je kunt bezoeken als je op dat moment in Sevilla bent.

Belenes y nacimientos

Rond de tijd van Kerst zie je overal waar je maar kijkt de zogenoemde Belenes of Nacimientos. Dit zijn zelfgemaakt kerststallen en de mensen zijn er gek op om deze zelf te maken. Daarom heeft elk huis of school haar eigen Belén (kerststal) en organiseert de gemeente jaarlijks een route door de stad. Voor deze route hoef je alleen maar de pijlen te volgen en kom je langs allemaal iets grotere kerststallen, gemaakt door grotere winkels en bijvoorbeeld kerken. Hier kun je soms wel een kleine rij verwachten met meer gezinnen die de kerststal willen bewonderen, maar dit is zeker de moeite waard. Dichtbij de kathedraal wordt elk jaar de ‘Feria de los Belenes´ georganiseerd. Dit is een van de meest populaire kerstmarkten van Sevilla, aangezien je hier alle losse attributen kunt vinden om je eigen kerststal te maken. Van Jezus zelf tot een stoelpoot of koe en hooi, je kunt zelf bepalen hoe jouw kerststal eruit komt te zien, en dit levert vaak hele creatieve en originele Belenes op. Naast de Feria de los Belenes zijn er nog een aantal hele leuke andere kerstmarktjes die je kunt bezoeken en de meeste blijven tot 5 januari staan!

Nochebuena

Na alle spanning van de loterij en het knutselen van de kerststallen, volgt in de avond van 24 december de ‘Cena de Nochebuena’. Dit is de belangrijkste avond voor Spanjaarden en staat dan ook helemaal in het teken van intimiteit en familie. Er wordt gezellig met de hele familie gedineerd en komen veel typisch Spaanse producten en lekkernijen op tafel. Olijven en kappertjes komen meestal als eerste op tafel en mensen rijden flinke afstanden op zoek naar de lekkerste hammen, vleeswaren en kaas.

Let op! Onderstaande activiteiten en menu’s geven je een indruk van kerst in Sevilla 2017. De vernieuwde data, activiteiten en menu’s van 2023 komen later online.

Activiteiten

Tijdens de kerstdagen zijn er veel winkels en bezienswaardigheden helaas dicht. Op 25 december is bijvoorbeeld de kathedraal en de Giralda de hele dag gesloten, maar er is nog genoeg te doen en te beleven tijdens kerst!

Isla Mágica

Isla Mágica opent gedurende de kerstperiode haar deuren en het hele park is sierlijk verlicht en er zijn verschillende shows!

Mundo Park

Deze botanische dierentuin ligt net buiten het centrum, is het hele jaar geopend en hier kun je prachtige flora en fauna bekijken.

Unión Cine Ciudad

In deze bioscoop spelen ze de originele films met alleen Spaanse ondertiteling. Zoals je misschien wel weet zijn Spanjaarden een groot voorstander van het nasynchroniseren van films. Bij deze bioscoop worden de films lekker in het Engels getoond.

Locatie
Marques de Parada, 15
41001 Sevilla
Website

Schaatsen

Elk jaar worden de tuinen van Prado de San Sebastian omgetoverd tot een kerstparadijs! Naast verschillende kerstmarktjes en een kerststal vind je hier een heerlijk grote schaatsbaan. Deze schaatsbaan is de grootste openlucht schaatsbaan van Spanje. Met het magische uitzicht over de tuin geniet je hier met vrienden, het gezin of je lover van een gezellige middag op de schaatsbaan. En als je uitgeschaatst bent kan je lekker churros met chocolade gaan eten.

Locatie
Prado de San Sebastian (zonder nummer)
41004 Sevilla

Prijs
Ticket: €8
Kinderen t/m 8 jaar: €5

Kerstmarkten

Arquillo del Ayuntamiento

Plaza Nueva (zonder nummer)

Centro Comercial

Plaza de Armas Plaza de la Legión 8
Ma t/m vrij van 9.00-14.00 uur en 17.00-20.00 uur

Santa Iglesia Catedral

Avenida De la Constitución (zonder nummer)
Ma t/m zo van 11.00-14.00 uur en 16.00-19.00 uur

Mercados Navideños Sevilla

Centro Plaza de la Encarnación – Alameda de Hércules
5 december 2017 t/m 5 januari 2018
Ma t/m vrij van 11.00-14.00 uur en 16.00-21.00 uur

Mercado Navideño de Artesanía de Sevilla

Plaza Nueva
15 december 2017 t/m 5 januari 2018
Ma t/m zo van 11.00-15.00 uur en 17.00-21.00 uur
25 december en 1 januari gesloten

Fair Bethlehem

Calle Fray Ceferino – Avda. Constitucion
18 november 2017 t/m 23 december 2017
Ma t/m vrij van 10.30-14.00 uur en 17.00-21.00 uur
Za, zo en feestdagen van 11.00-15.00 uur en 16.00-21.00 uur

Eten & drinken

Kerstavond bij Hotel Alfonso XIII

Dit adembenemende hotelrestaurant in Sevilla stamt uit 1929 en wordt getypeerd door de verschillende invloeden, waaronder Moorse, Andalusische en Castiliaanse. Dit zorgt voor een modern lijnenspel met traditionele materialen, bogen en exotische sfeer! De keuken staat bekend om diversiteit met een uiterst oog voor detail en kwaliteit. Op kerstavond serveren zij een speciaal menu met onder andere een tenderloin met stroganoff saus. Reserveren kan door te bellen naar +34 954 91 70 00. Het menu kunt u vinden op deze pagina. Naast het menu voor kerstavond serveert Hotel Alfonso XIII ook een kersbrunch op eerste kerstdag. Deze is ook te vinden op de website.

Menuprijs kerstavond
€130 per persoon
Inclusief 6 gerechten en drinken
Kids menu(3-12 jaar): €65 per persoon

Locatie
San Fernando 2
41004 Sevilla

Feestelijk diner bij Xkysyto

Kerst bestaat ook in Sevilla uit lekker en uitgebreid eten. Van plan om buiten de deur te eten? Dan is Xkysyto een aanrader. Zij bieden verschillende kerstmenu’s met een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Bij de menu’s krijg je meerdere voorgerechten om te delen met elkaar, zoals dat in Spanje meestal wordt gedaan. Alles wordt geserveerd met een verrassende touch, zo biedt een van de menu’s een mini magnum foi gra of een risotto de boletus. De menu’s zijn vanaf €35 inclusief drankjes, hierbij heb je de keuze uit bier, wijn, fris en koffie. Het restaurant heeft een moderne en stijlvolle inrichting en is net buiten het centrum. Benieuwd naar de menu’s die Xkysyto aanbiedt tijdens de feestdagen? Neem dan een kijkje op de website.

Tip!

Het is handig om van te voren te reserveren, het kan erg druk worden met kerst.

Locatie
Calle Virgen de Luján 18
41011 Sevilla

Comments are closed.