Wonen in Andalusië

Andalusië is een prachtige regio: de veelzijdigheid van de regio zie je onder meer terug in de Costa de Sol en Costa de la Luz, gebergten als de Sierra Nevada en de indrukwekkende steden Sevilla, Malaga, Granada of Córdoba. Met warme zomers en zachte winters is de regio een heerlijke plek om te wonen. Op het moment dat je met het idee speelt om richting Andalusië te verhuizen (tijdelijk of voor langere tijd), zal je tegen behoorlijk wat vragen aan lopen. Eventueel de emigratie, een huis kopen of huren en alle administratieve rompslomp die daarbij komt kijken. In dit artikel proberen wij inzicht te geven in wat er allemaal komt kijken bij een emigratie naar Andalusië.

Tijdelijk of voor lange termijn

Misschien weet je al direct dat je voor lange termijn in Andalusië wil gaan wonen en dan daadwerkelijk gaat emigreren maar wie weet geef je de voorkeur aan een bepaalde termijn. Zo kan je ook goed overwinteren in verschillende delen in Andalusië, een bepaalde periode gaan studeren/stage lopen of voor een beperkte tijd daar gaan wonen voor werk of gewoon om te genieten van de streek.

Emigratie naar Andalusië

De regio (ook wel ‘comunidad’ genoemd) Andalusië bestaat uit 8 subprovincies: Huelva, Sevilla, Cádiz, Málaga, Granada, Almería, Jaén en Córdoba. De eerste keuze die je dient te maken is waar in Andalusië je graag wil gaan wonen: kies je voor een plek dicht bij het strand of gebergte? En woon je dan liever in een bruisende stad of een rustig dorp? Misschien ben je al veelvuldig in de regio geweest en heb je een mooi plekje op het oog. Wat je situatie ook mag zijn, een goede voorbereiding blijft het halve werk: doe gedegen onderzoek naar de omgeving en laat goed tot je doordringen dat wonen niet hetzelfde is als een korte of lange vakantie!

Een nieuwe woning zoeken

Wonen in Andalusië impliceert dat je te maken krijgt met een nieuwe omgeving: naast een ander (prettiger) klimaat krijg je onder meer te maken met een andere taal, een andere cultuur en andere plaatselijke gebruiken. Om de draad op deze nieuwe plek op te pakken is het om langzaamaan te integreren wel een pre de taal onder de knie te krijgen: zeker als je in Spanje gaat werken, studeren of een bedrijfje wil starten. Waar dien je eigenlijk allemaal op te letten bij het zoeken naar een huisje?

Laat je ten eerste niet te snel meeslepen in je enthousiasme: neem geen genoegen met eventuele (kleine) gebreken aan je huisje en let op de sfeer in je wijk en mogelijk luidruchtige buren. Kijk ook naar eventuele belangrijke voorzieningen in de buurt. Om een goede indruk van al deze omstandigheden te krijgen is het natuurlijk goed om de plek zelf te bezoeken. Ook kan je in gesprek gaan met locals en andere Nederlanders die al in de buurt wonen. Ten slotte is het, zeker als je de taal nog niet machtig bent, goed een adviseur in de arm te nemen. Dit kan een gestor/advocaat zijn die je helpt met het op orde brengen van alle benodigde papieren en begeleiding biedt bij het aankoopproces van je nieuwe woning. Kopersbescherming is wettelijk gezien niet heel streng in Spanje: zo hoeven huiseigenaren eventuele gebreken niet per se te melden als je die zelf niet opmerkt. Het recht met betrekking tot onroerend goed kan in Spanje zeer ingewikkeld zijn, vooral buiten de steden. Bovendien is de verantwoordelijkheid van de notaris op juridisch gebied vrij klein.

Voorkom onaangename verrassingen, miscommunicaties en uiteindelijke teleurstellingen. Je kan tevens bij het zoeken naar een huisje een makelaar in de arm nemen (eventueel een Nederlands sprekende), makelaars hebben een gedegen kennis van de markt en de regio.

Een nieuwe woning kopen

Je hebt de knoop definitief doorgehakt: je hebt een nieuwe woning gevonden en bent van plan over te gaan tot aankoop. Welke stappen dienen er nu gezet te worden? Je kan een aantal zaken zelf regelen, je kan er echter ook voor kiezen een gestor (dat kan bijvoorbeeld een advocaat zijn) te machtigen bij de Notaris. Deze gestor/advocaat kan de volgende zaken voor je regelen:

  • I.E. (Número de Identificación de Extranjero), dit is een persoonlijk fiscaal nummer waarmee je bijvoorbeeld bij de bank een rekening kan openen en, in dit geval, een huis kan kopen;
  • Het openen van een Spaanse bankrekening;
  • De advocaat kan het onderhandelingsproces begeleiden;
  • De advocaat geeft advies in de breedste zin van het woord;
  • Je kan het huisje naar keuze reserveren middels een reserveringscontract: dit is nodig omdat woningen in Spanje in de regel bij verschillende makelaarskantoren uitstaan. Je loopt dus de kans, reserveer je de woning die je wilt kopen niet, dat je favoriete woning door een ander wordt gekocht. Je dient voor deze reservering een bedrag tussen de €3.000 en €6.000 neer te leggen. Dit bedrag wordt in de regel later van de eerste aanbetaling van je huis afgetrokken.

Juridisch onderzoek

Indien je een advocaat hebt ingeschakeld, zal hij of zij het juridisch onderzoek voor zijn of haar rekening nemen, je adviseren op juridisch, fiscaal en financieel gebied en onder meer de volgende zaken controleren:

  • Inschrijving in ‘Registro de la Propiedad’: het eigendomsregister
  • Inschrijving in ‘Catastro’: het kadaster
  • In geval van verbouwing of bouw: de aanwezigheid van een bouwvergunning
  • Eventueel bouwkundig/technisch onderzoek van de woning en erfgrenzen
  • Eventuele nog te betalen schulden (achterstallige belastingen van de vorige eigenaar bijvoorbeeld)
  • Hypotheekaanvraag
  • Alle documentatie nodig voor ondertekening van de eigendomsakte
  • Service na aankoop, zoals registratie bij het ‘catastro’ en betaling van verschuldigde overdrachtsbelastingen

Bij de notaris wordt ten slotte de eigendomsakte opgemaakt en gearchiveerd. Deze ‘escritura’ staat nu op jouw naam: je bent echter pas officieel eigenaar op het moment dat je staat ingeschreven bij het kadaster.

Werken in Andalusië

Met het vrij verkeer van personen is het eenvoudig werk te zoeken in een ander EU lidstaat, zoals Spanje. In de regio Andalusië zijn verschillende mogelijkheden: met name de toerismesector is groeiend. De steden Sevilla, Malaga en Granada zijn bijvoorbeeld erg in trek, de Sierra Nevada kent een prachtig skigebied en op badplaatsen als Marbella en Torremolines zijn een groot deel van het jaar toeristen te vinden. In deze gebieden kan bijvoorbeeld in de horeca, zeker in het hoogseizoen, werk worden gevonden. Spreek je naast onze moerstaal ook Engels en Spaans? Dan heb je zeker een streepje voor! Als je al redelijk Spaans spreekt, dan kan je jezelf ook inschrijven bij een van de verschillende uitzendbureau’s. Er zijn ook Nederlandse uitzendbureau’s actief in de regio, zoals Randstad.

Een andere tactiek om snel werk te vinden is via een ‘enchufe’ (Spaanse uitdrukking voor iemand die via zijn netwerk aan een baan wordt geholpen). Put uit een eventuele vrienden of kenniskring of leg nieuwe contacten. Ook kan je proberen bij internationaal actieve ondernemingen of andere Nederlandse ondernemingen een baan te vinden, afhankelijk van je opleiding en ervaring (en wat je zoekt natuurlijk!). Geef tijdens het solliciteren niet te snel op, soms loont het nog even achter je sollicitatiebrief aan te bellen.

Bedrijf starten in Andalusië

Het ondernemersklimaat in Andalusië is, net als in de rest van Spanje, langzaamaan weer aan het opkrabbelen. Steeds meer Spanjaarden besluiten, nu zij door de crisis zonder werk zijn komen te zitten, zelf werk te creëren door een kleine onderneming te starten. Of ondernemen een succes is, is natuurlijk afhankelijk van tal van factoren: je kennis van de lokale markt en netwerk, je voorbereiding en je idee natuurlijk. Groeimarkten zijn op dit moment bijvoorbeeld de toerismesector en horeca. Kies je voor een onderneming in de horeca? Let dan op de nodige vergunningen om je zaak te kunnen openen en bijvoorbeeld voedsel te kunnen verwerken (‘Autorización de apertura de bares, cafetarías, restaurantes y establecimientos‘ en ‘Carnet sanitario de manipuladores de alimentos’).

Studeren in Andalusië

Een tijdje (of definitief) studeren in de regio Andalusië? In de diverse grote steden (Sevilla, Malaga, Granada) in de regio vind je universiteiten waar je eenvoudig een semester kan volgen in de Engelse taal. Ook is het mogelijk hele studies te volgen, de faculteiten in Spanje zijn vergelijkbaar met de faculteiten die wij kennen in Nederland. Wel is het Spaans universitair onderwijs theoretischer ingesteld. Op zoek naar een talenschool? Je kan bij de verschillende universiteiten en particuliere talenscholen je Spaans opkrikken.

Stage lopen in Andalusië

Wil je graag een stage-ervaring opdoen in Andalusië? Afhankelijk van je vooropleiding, kan je kijken of je hogeschool of universiteit contacten heeft met buitenlandse ondernemingen of instellingen. Met name studies gerelateerd aan Toerisme, Taal en International Business hebben vaak deze contacten. Ook kan je zelf op zoek gaan naar interessante bedrijven in de regio: je kan er voor kiezen in een Spaans bedrijf ervaring op te doen, de taal te leren en in een internationaal team te werken. Ook kan je er voor kiezen bij een Nederlands (of Engelssprekend) bedrijf in de regio aan de slag te gaan.

Comments are closed.