Plaza de Toros

Een echte blikvanger in het westelijke deel van het centrum van Sevilla is de eeuwenoude stierenvechtersarena gebouwd in traditionele Barokstijl. Vele bezoekers komen dagelijks naar de oude arena om zich onder te dompelen in een stukje geschiedenis van ‘El Catedral de Toreo’, zoals de inwoners van Sevilla het gebouw noemen. Op deze pagina vind je leuke en handige informatie over het Plaza de Toros in Sevilla.

Door de jaren heen

De spraakmakende arena is in 1758 ontworpen door de architect Vicente San Martín. Het is niet volledig vanuit niets opgebouwd: de arena was eerst een marktplaats en ontmoetingsplek voor handels- en koopmannen. Bovendien was het gebouw eerst volledig van hout gemaakt en was de vorm niet rond maar rechthoekig. Het plan was om van de oorspronkelijke markt van Sevilla een grote arena te bouwen om bewoners en bezoekers van buitenaf door middel van stierengevechten entertainment te bieden. Door het werk van allerlei verschillende architecturen is de bouw pas in 1881 afgerond. Nu, honderden jaren later wordt het nog altijd gebruikt voor dezelfde traditionele stierengevechten en biedt het zitplaatsen voor ruim twaalfduizend personen. Vanaf paaszondag tot 12 oktober zijn er de meeste gevechten, in totaal zo´n 20 in de hele periode. Gedurende de feestweek in Sevilla genaamd Feria de Abril zijn er de meeste gevechten te vinden en komen de bekendste matadoren van het land naar Sevilla om mee te doen.

Royal Cavalry

De arena is al sinds tijden in het bezit van de zogenaamde Corporación Nobilaria: een groep rijke heren afkomstig uit verschillende nobele families. Oorspronkelijk komt de naam Maestranza van de groep ridders die in 1248 koning Fernando III begeleidde tijdens zijn verovering van de stad Sevilla. Deze groep ridders hebben de basis gelegd voor de Pagés familie, die in samenwerking met leden van de Real Maestranza (afstammelingen van de ridders) het reilen en zeilen binnen de arena bepalen. Nog altijd organiseren zij de feesten in de stad met betrekking tot het stierenvechten. Wanneer je een tour boekt in de arena, zul je ook het museum bezoeken.

Architectuur

De twee indrukwekkende torens gevestigd bij de ingang en de prominente poort uit de 17e eeuw gecombineerd met geraffineerd mozaïekwerk maken dat de Plaza de Toros de la Maestranza als één van de mooiste arena´s van Spanje wordt beschouwd. De constructie is niet helemaal gemaakt door één paar handen maar is ontstaan uit een samenwerking tussen verschillende vakmannen in de architectuur. De versiering rondom de poort is namelijk gemaakt door de bekende Spaanse beeldhouwer Cayetano de Acosta. De witte poort die zichtbaar is boven de echte ingang is het werk van Pedro Róldan. Deze poort die tevens dient als ingang voor de arena wordt de Puerta del Príncipe genoemd, wat de poort van de prins betekent. De poort heeft zijn naam niet zomaar gekregen, want de winnaar van het gevecht dat in de arena plaatsvindt wordt door deze winnaarspoort op de schouders van het publiek naar buiten gedragen. Het balkon bovenop de poort is in 1786 gebouwd voor de hofraad, die vanaf deze plek toekeken op het spektakel in de ring. Een interessant feit is dat ondanks dat de arena vanuit de binnenkant rond lijkt, de vorm van de arena wel degelijk ovaal is, zoals uit de lucht te zien. Door de vorm heeft de arena een perfecte akoestiek en is vanuit elke plek alles te horen. De vorm en de stijl van de arena wordt beschouwd als typisch Andalusisch en dit soort ontwerpen zul je dan ook in het gehele zuidelijke deel van Spanje veel tegenkomen.

Wat kan ik er zien?

Gelegen naast de Guadalquivir rivier aan de westkant van de binnenstad is het een ideale bezienswaardigheid om mee te pakken in een dagtrip rond het centrum van Sevilla. Wanneer je een gids boekt in de arena zul je ook het museum bezoeken dat binnen gevestigd is. Hier kun je veel zien, horen en lezen over de historie van de eeuwenoude sport en de geschiedenis van de Plaza de Toros. Het museum bevat een grote collectie aan kostuums, posters,souvenirs en diverse schilderijen van historische stierenvechters die gemaakt zijn door verschillende bekende schilders, zo is er onder andere een doek te vinden die is ontworpen door Pablo Picasso. Tijdens de tour zul je ook de kapel bezoeken waar de matadoren bidden voordat ze de arena ingaan.

Let op! lees je van te voren goed in voor je besluit een ticket voor een stierengevecht te kopen. Er worden gemiddeld zes stieren per gevecht gedood en door veel bezoekers worden de stierengevechten als bruut beschouwd.

Locatie
Plaza de Toros de la Real Maestranza
Paseo de Cristóbal Colón 12
41001 Sevilla
Website

Openingstijden museum
Mei t/m oktober
Maandag t/m zondag: 9.30 tot 20.00 uur

November t/m april
Maandag t/m zondag: 9.30 tot 19.00 uur

Wanneer er stierengevechten plaatsvinden en met Goede Vrijdag is de arena tot 15:00 geopend. De Plaza de Toros is tijdens kerst gesloten.

Prijs
Normaal ticket: €7,00
Kinderen tussen de 6 en 11 jaar, 65+ en studenten: €4,00

Tip! Houd er rekening mee dat wanneer je het Museo Taurina bezoekt, je indirect het stierenvechten financieert.

Vervoer

Door de volgende bussen te pakken kom je vanaf verschillende plekken in de stad uit bij de Plaza de Toros de Maestranza: C4 – C5 – 3 – 40 – 41. De bushalte bij de arena heet Paseo de Colon. Daarnaast is de arena met de fiets of taxi uitstekend te bereiken.

Comments are closed.