Semana Santa

Eén van de belangrijkste vieringen in Andalusië is Semana Santa en de meest spectaculaire viering vind je in Sevilla. Een zeer bijzondere, overweldigende en emotionele ervaring. Op deze pagina vertellen wij je meer over wat Semana Santa inhoudt.

Wanneer?

24-03-2024 t/m 31-03-2024

Semana Santa, de Heilige week of de Paasweek, vindt vaak eind maart en begin april plaats. In 2024 vindt de week van 24 maart tot en met 31 maart plaats. Ben jij rond de Paasdagen in Sevilla? Lees dan snel verder!

Puntmutsen, processies….

Processies, wat zijn dat precies? Waarom dragen ze van die puntmutsen en waarom tillen ze die mega zware kerkbeelden? Semana Santa is een hele indrukwekkende beleving en dan is het natuurlijk fijn als je weet wat ze precies aan het doen zijn en waarom.

Boeteprocessies

Tijdens de periode van Semana Santa doen verschillende Broederschappen plechtig boete en herdenken het lijden van Christus. Dit doen ze in de vorm van boeteprocessies in de week voor Pasen. De boeteprocessie ziet eruit als een emotionele en kalme stoet. De stoet begint bij de kerk van de Broederschap naar de Kathedraal in het centrum en weer terug naar de kerk. De duur van één processie is vaak meer dan 90 minuten.

Muziekkapel of stilte….

Hier op volgend komt er meestal een muziekkapel met alleen trommels en trompetten, maar sommige processies worden ook in complete stilte gehouden. Soms zelfs met zwijgplicht. Na de muziekkapel of direct na de eerste Paso komt er weer een stoet boetelingen die elk in plaats van een kaars een kruis dragen.

Klederdracht

De klederdracht van de ‘Nazarenos’ (de boetelingen) bestaat uit gewaden, lange puntmutsen, een kruis aan de hand en soms zelfs kettingen aan de enkels. De klederdracht die typerend is voor de
processies met Semana Santa gaat terug naar de middeleeuwen. De broederschappen(hermandades in het Spaans) die de processies organiseren, zijn dan ook al meer dan vijf eeuwen oud. Hoewel iedere broederschap hetzelfde gewaad draagt, hebben ze wel hun eigen kleuren. Ook heeft iedere broederschap een eigen embleem. Het meest opvallende en kenmerkende aan de kleding van de broederschappen zijn de ‘Capirotes’. Deze lange puntmutsen, of eigenlijk puntvormige kappen, worden gedragen door de Nazarenos om hun anonimiteit te waarborgen. Hoewel veel mensen de ‘Capirotes’ associëren met de kleding van de Ku Klux Klan, heeft het qua betekenis niets met elkaar te maken. De puntvormige kappen die gedragen worden met Semana Santa hebben een mystieke betekenis; door de puntvormige kappen te dragen streeft men naar een persoonlijke vereniging van de ziel met God. De Ku Klux Klan hebben de puntmutsen echter wel ‘overgenomen’ van de Spaanse broederschappen! De oorzaak hiervan is de film ‘Birth of a Nation’ uit 1915, een stomme film over de eerste Klan die ontstond na de Amerikaanse Burgeroorlog (maar min of meer uitstierf na een aantal jaren actief te zijn). De regisseur van de film, D.W. Griffiths, had geen of nauwelijks een idee hoe de Klanleden zich toen kleedden in de tweede helft van de 19e eeuw. Daarom baseerde hij de kleding van de Klan op de kleding die gedragen werd door ridders uit de romans van Sir Walter Scott en de broederschappen uit Spanje. Het ironische hieraan is, dat de Ku-Klux-Klan zich vervolgens aan de hand van deze film ging kleden in soortgelijke kledij als de Spaanse (katholieke) boetelingen, hoewel de Klan zich ook tegen katholieken richt.

Handig om te weten

Een paar handige termen om te weten:
– ‘Nazarenos’ zijn de leden van de broederschappen die met puntmutsen en gewaden aan tijdens de procesiies door de straten van Sevilla lopen.
– ‘Costaleros’ zijn de mannen die de vaak loodzware ‘Paso’ dragen.

Eten & drinken

Aangezien het over het algemeen vrij druk is overal normaal gesproken tijdens Semana Santa, kan het misschien lastig zijn om een plekje te bemachtigen in één van de gezellige tapasbars. Waar veel Spanjaarden zelf voor kiezen is ‘bocadillos’, oftewel een broodje. Bij veel tapasbars en restaurants kan je ook vaak broodjes betsellen om mee te nemen.

Zoetigheden

Spanjaarden zijn gek op zoetigheden! En niet alleen met feestdagen… Maar uiteraard is iedere
gelegenheid een excuus om weer iets anders zoets te maken en te eten en Semana Santa is
geen uitzondering!

Pestiño

De ‘pestiño’ is een zoete lekkernij, bestaande uit een beslag dat wordt gebakken in olijfolie en
vervolgens besprenkeld met honing of suiker. Deze lekkernij wordt voornamelijk in Andalusië gegeten.

Torrijas

Een typische traditionele (uit Andalusië) lekkernij voor met Semana Santa zijn de ‘Torrijas’. Dit zijn
dikke sneetjes brood geweekt in melk en ei, gebakken in olijfolie en geserveerd met suiker of honing (wat veel weg heeft van een wentelteefje).

Leche Frita

Een ander traditioneel nagerecht tijdens deze viering is ‘Leche Frita’, wat letterlijk gebakken melk
betekent. De melk (met suiker en een snufje kaneel) wordt gekookt tot een dikke massa, een soort pudding, dan in een beslag van meel en eieren knapperig gebakken.

Rosquillas

Rosquillas de Semana Santa zijn als het ware donuts, die speciaal voor deze week en met Pasen
gemaakt worden.

Hornazo

Een soort paasbrood met zoete (of hartige) vulling genaamd ‘Hornazo’ zul je ook in iedere bakkerij
aantreffen. De zoete variant is gevuld met amandelen, ei en anijs. De hartige Hornazo is gevuld met
ham en eieren.

Monas de Pascua

Uiteraard mag een Paas-taart niet ontbreken tijdens deze viering! Allerlei bakkerijen pakken uit en
proberen de mooiste en meest indrukwekkende taarten (‘monas de Pascua’ in het Spaans) te maken, versierd met (chocolade) glazuur, amandelen, chocolade eieren, gekleurde veren en leuke figuren
(uiteraard ook gemaakt van chocola). De vulling van de taart bestaat uit een laag met abrikozenjam.

Beste spots

De kleine steegjes/straatjes zijn eigenlijk de beste plekken om echt te voelen (soms zelfs de ademhaling van de broederschappen) en van heel dichtbij mee te maken hoe zo’n processie voorbij gaat. Als je niet tegen grote mensenmassa kan en het al snel benauwd krijgt in een grote groep mensen, dan kan je het beter bij de grotere straten houden.
Een mooi moment om mee te maken is als het beeld + draagaltaar uit de kerk van ‘Hermandad de Santa Cruz’ wordt getild. De dragers moeten enorm manoeuvreren om het geheel zonder schade uit de kerk te krijgen.

Tradities

Semana Santa begint voor Spanjaarden op de ochtend van Palmzondag met een bezoekje aan de kerk. Op Palmzondag werd Jezus in Jeruzalem binnengehaald als nieuwe koning van het volk. Dit volk werd al voor een lange tijd onderdrukt door de Romeinen en erkende Jezus als hun Verlosser. Bij zijn aankomst liep het volk Hem tegemoet met palmtakken. Palmtakken staan volgens de bijbel
symbool voor overwinning. Op Palmzondag is het dan ook gebruikelijk een palmtak mee te nemen
naar de kerk. Deze palmtakken worden vervolgens gezegend door de priester. Daarnaast gaat de
viering van start met maar liefst negen processies die gedurende de dag plaatsvinden in Sevilla.
De rest van de week vinden er uiteraard nog veel meer processies plaats. Er worden ook dagelijks
missen gevierd, behalve op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Dit zijn de enige twee dagen van
het hele jaar waarop er geen mis gevierd wordt.

Tips

  • Sevilla staat bekend om de Semana Santa viering en daar komen dan ook enorm veel mensen op af. Er wonen zo’n 700.00 mensen in de stad Sevilla en tijdens Semana Santa verdubbelt het aantal mensen. Het is daarom zeker een aanrader om op tijd een accommodatie te reserveren voor tijdens de Paasdagen!
  • Letterlijk een beeld krijgen bij de Semana Santa? Kijk hier voor een leuk filmpje!

Comments are closed.