Parque de María Luisa

Wil je het liever rustig aan doen? Geniet van de fauna en flora in het adembenemend historisch park van Sevilla, genaamd Parque María Luisa. Val van de ene verrassing in het andere terwijl je langs de populaire en indrukwekkende gebouwen en uitgestrekte tuinen wandelt. Sluit je culturele dag af met een culinair hoogtepunt in één van de voortreffelijke restaurants van de stad.

Geschiedenis

Het historische stadspark is de belangrijkste en meest uitgestrekte groene park van Sevilla. De ruimte, die eerst behoorde tot de privé-tuinen van het paleis ‘San Telmo’, werden in 1893 gedoneerd aan de stad Sevilla door María Luisa Fernanda, hertogin van Montopensier.
Op 18 april 1914 werd het als publiekelijk park geopend onder de naam ‘Parque Urbano Infanta María Luisa Fernanda’. Naar aanleiding van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929, werd het ‘Parque de María Luisa’ omgetoverd tot een Moors paradijs. Een paradijs vol van lange wandelboulevards, paviljoenen, rustgevende fonteinen en prachtige tuinen met mediterrane bomen en kleurrijke bloemen.

Een indrukwekkend park

Het ‘Parque de María Luisa’ heeft ook een breed aanbod aan lokale en tropische plantensoorten, waarbij iedere plant en boom ook een informatiepaneel staat om de bezoekers te informeren. Het park kan dus ook gezien worden als een botanische tuin. Het park staat ook bekend om haar vogels, zoals duiven en kleurrijke papegaaien. De zwanen en de eenden hebben zich gevestigd in de mooie meren en vijvers in en rond het park.

Het is een indrukwekkend mooi en perfect onderhouden park met kleurrijke fauna en flora. Het is dus de ideale romantische plek om te wandelen of te fietsen en ondertussen te genieten van de adembenemende uitzichten. Op een bankje onder een boom in de schaduw is het heerlijk vertoeven op een stralende Sevillaanse dag. Het park strekt zich uit langs de rivier Guadalquivir en is recent bestempeld als cultureel erfgoed.

Gebouwen

In 1929 werden in het park het ‘Plaza de España’ en het ‘Plaza de América’ gebouwd ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in Sevilla. Ze behoren nu tot de meest populaire bezienswaardigheden van de stad. In hetzelfde jaar en omwille van dezelfde reden werden ook de uitgestrekte tuinen in het park ontworpen door de Fransman Forestier.

Plaza de España

Het ‘Plaza de España’, gebouwd in Neo-Mudejar stijl, is een groot half cirkelvormig plein waar zich in het midden een indrukwekkende fontein bevindt met erachter talloze mooie tegelversierde bruggetjes. Dankzij de bruggetjes kun je vanaf het middengedeelte oversteken over het water naar het buitengedeelte van het plein waar zich de gebouwen bevinden die het plein omringen.

Plaza de América

Het ‘Plaza de América’ wordt ook wel ‘Plaza de las palomas’, ofwel het plein van de duiven genoemd. Het plein is heel populair omwille van de talloze witte duiven die er dagelijks vertoeven. Er zijn niet enkel duiven te bewonderen, maar ook eenden, zwanen en pauwen. Na een drukke culturele dag kan je op de gezellige terrasjes genieten van een heerlijk drankje en hapje.

Historische monumenten

La Glorieta de Becquer

Het monument werd gebouwd door de beeldhouwer Lorenzo Coullaut-Valera naar aanleiding van de tentoonstelling van schone kunsten in Madrid in 1910. Het beeld is gewijd aan de Sevillaanse dichter Gustavo Adolfo Becquer en werd in het park geplaatst op 9 december 1911.

Het standbeeld is omringd door planten en zitbankjes en links van het beeld bevinden zich drie jonge schoonheden in wit marmer, net zoals de dichter. Ze beelden elk een andere liefdesexpressie uit. Rechts van het standbeeld van de dichter schiet de jonge Cupido pijlen af in de richting van de jonge vrouwen. Aan de andere kant zie je de volwassene Cupido die gestoken is en aan het vallen is. Beide Cupido’s zijn van brons.

Het beeldhouwwerk is nationaal bekend als een prachtig romantisch standbeeld omwille van de sierlijke details en liefdesgebaren.

Monument van Miguel de Cervantes

Op het ‘Plaza de América’ vind je het monument terug dat speciaal toegewijd is aan de roman- en toneelschrijver Miguel de Cervantes. Het beeld werd gebouwd in 1913 door de architect Aníbal González. Het monument is versierd met tegels waarop enkele voorbeelden van de werkjes van de schrijver staan afgebeeld.

La fuente de los Leones

‘De fontein van de leeuwen’ is in 1913 gebeeldhouwd door Manuel Delgado Brackembury en werd gerenoveerd in 1992. Het meest indrukwekkende fontein van het park is omringd door vier grote stenen leeuwen die water spuwen in de fontein. Deze leeuwen omringen de fontein sinds 1928 maar werden in 1957 vervangen door duplicaten gecreëerd door Juan Abascal Fuentes doordat ze vernield werden door vandalen.

Restaurante Gazuza

Hou je van heerlijke Andalusische tapas en/of eet je enkel gluten vrije gerechten? Na de lange wandeling en culturele bezichtigingen kun je even tijd maken en binnenspringen in het ‘Restaurante Gazuza’. Het restaurant is een pareltje in Sevilla met haar traditionele Andalusische tapas die gemaakt zijn met verse hoge kwaliteit ingrediënten en met een designtouch. Enkele specials van ‘Restaurante Gazuza’ zijn onder meer de kip, grijze garnaalkroketten en de revuelto de pollo (kiprol). Tijdens de gerechten kun je eindeloos genieten van een lekkere glaasje wijn of één van de vele gincocktails.

De prijsvriendelijke kwaliteitstapas en de voortreffelijke service maken van dit restaurant een onvergetelijke ervaring in Sevilla.

Locatie
Calle Bartolome de Medina
41004 Sevilla

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag: 12.45 – 17.00 uur en 20.45 – 00.30 uur
Zondag- en maandagavond: gesloten

Weetje:

Het populaire Plaza de España diende al meermaals als filmset, onder meer als Naboo in ‘Star Wars: Attack of the Clones’, als Cairo Great Britain Army Headquarters in ‘Lawrence of Arabia’ en als het paleis in ‘The Dictator’.

Comments are closed.