Feria de Abril Sevilla

Net zoals elk jaar wordt ook dit jaar weer het grote feest Feria de Abril gevierd. In deze periode kun je Sevilla op haar puurst en op haar mooist ontdekken!

Sevillaanse sfeer

De lente in de stad brengt een speciale kleur met zich mee en de Feria maakt deze kleur nog specialer. De zoete geur van sinaasappelbloesem en jasmijn, de hemelsblauwe lucht en de stralende zon zorgen voor het ultieme Sevillaans lentegevoel.

Feest, feest en nog eens feest!

Feria de Abril zorgt ieder jaar weer voor een ongelooflijke opkomst van personen door de typische Andalusische straten van de stad. De kleurrijke flamenco outfits, de vuurrode wijn en de culinaire aroma’s leiden je blindelings naar de talloze standjes met heerlijke gefrituurde vis, paella en Spaanse ham.

Het ritme van de authentieke muziek en de passionele Sevillanas zorgen voor het stijgen van het hartritme van de bezoekers en dit zorgt voor magische momenten. Het bruisende feest gaat door tot in de late uurtjes, de feestgangers beginnen dan hun zoektocht naar een smeuïg kopje chocolade met heerlijke knapperige Churros als traditioneel ontbijt. Erna gaan ze wat rusten om zich klaar te stomen voor het vervolg van de Feria.

Wat, wanneer en waar?

Begindatum: 14-04-2024
Einddatum: 20-04-2024

In 2023 vindt de Feria de Abril plaats van 14 t/m 20 april, maar dit is ieder jaar weer anders. Dit heeft ermee te maken dat de Feria de Abril in principe twee weken na Semana Santa plaatsvindt. Hierdoor kan het dus ook voorkomen dat het feest in mei plaatsvindt in plaats van in april (wat de naam suggereert). Wanneer dit hetgeval is, wordt er toch nog vaak even gekeken of het niet minstens één dag in april kan plaatsvinden, om eer te doen aan de naam van het festival. De Feria de Abril vindt plaats op een grote plek in ‘Los Remedios’, in het zuid-westen van de stad, net langs de Guadalquivir rivier. Het startschot van het grote feest wordt elk jaar gegeven met een parade op het 1,2 km² feestterrein met koetsen die worden vooruit getrokken door prachtige Andalusische paarden. Er worden ook dagelijks stierengevechten georganiseerd in de bewonderenswaardige Plaza de Toros.

Overdags vindt het feest vooral plaats in de straten van Sevilla zelf, die dan worden afgesloten zodat er geen auto’s door kunnen. Winkels gaan dicht en op straat worden tafeltjes gezet waaraan mensen eten en drinken. Ook is er dan op vele hoeken van de straten muziek en kan er lekker gedanst worden. ‘s Avonds verplaatst het feest zich naar een bepaald terrein dat buiten het centrum, aan de westkant van de Guadalquivir rivier, ligt. Op dit terrein genaamd ‘Real de la Feria’, staan er feesttentjes waar nog tot in de vroege uurtjes gedanst, gegeten en gedronken wordt. Een goed feestje bouwen dat kunnen die Sevillanen wel!

Las casetas de la Feria de Abril

Op het feestterrein bevindt zich ook het amusementspark ‘Calle de Infierno’, oftwel ‘Straat van de Hel’. Er worden ook meer dan duizend ‘casetas’ of tenten opgezet over 12 straten in Sevilla, eigendom van lokale families, vriendengroepen, clubs, bedrijven en politieke partijen. Het zijn meestal privé-tenten waar je eventueel binnen kan geraken als je een Sevillano kent die zo’n caseta bezit. Behalve de privétenten zijn er ook nog zeven publieke tenten waar je als bezoeker zonder problemen nar binnen kan gaan en feesten met de andere feestgangers. In de casetas vliegen allerlei alcoholische dranken constant over de bar heen, er worden non-stop tapas gegeten en aanstekelijke Spaanse muziek gespeeld tot de volgende ochtend.

Geschiedenis

Het is nu nog lastig in te beelden dat het grootste, kleurrijkste en meest uitbundige feest van Sevilla ooit slechts een veemarkt was. Deze werd voor het eerst georganiseerd in 1847, nadat twee veehandelaars het jaar daarvoor een voorstel hadden voorgelegd aan de Stad Commissie. De veemarkt duurde toentertijd slechts drie dagen, maar drie dagen bleken in de jaren 50 (van de 20e eeuw) niet meer genoeg voor alles wat naast het verhandelen van vee nog georganiseerd werd. Op de veemarkt werden tentjes neergezet, waar de veehandelaars verkoeling konden zoeken, die later uitgroeide tot heuse feesttentjes. Op de eerste Feria de Abril stonden slechts 19 van deze tentjes, die ‘casetas’ worden genoemd. Dit jaar staan er in totaal 1047 casetas!

Tradities
Nacht van de gefrituurde vis

Nadat de poort van het feestterrein verlicht wordt om middernacht (zaterdag 13 op zondag 14 april), gaat het eerste ritueel van start; het eten van gefrituurde vis. Deze nacht heeft door deze traditie de bijnaam ‘noche de pescaíto’ gekregen. Pescaíto betekent net als het Spaanse woord pescado ‘vis’. Het woord pescaíto komt uit het Andalusische dialect.

Verlichting van de poort

De Feria de Abril barst pas los nadat alle tienduizenden lichtjes van de poort van het feestterrein om middernacht (zaterdag 13 op zondag 14 april om 00.00) aan gaan, een fenomeen dat bekend staat als ‘El Alumbrado’. Met een druk op de knop ontsteekt de burgemeester de verlichting van de ‘portado’. Ieder jaar wordt er een nieuwe poort gemaakt voor het festival, dat te maken heeft met een belangrijke gebeurtenis, een monument of gebouw in de stad. De constructie van de poort begint al maanden van tevoren! Ieder jaar zijn er verschillende partijen die een ontwerp maken voor de poort/ hoofd-ingang van de Feria de Abril. Dit jaar werd het project van César Ramirez uitgekozen. Hij werd geïnspireerd door de oude huisjes/handelsposten van de handelsorganisatie. De organisatie bestaat nu maar liefst 150 jaar, vandaar het eerbetoon. De poort is in de Arabische en Mudejar stijl met als inspiratie de tent/ huisjes die de handelsorganisatie plaatste op de Feria de Abril in 1905. Waar de poort je verder aan kan herinneren is het Real Alcázar. Het wapen van Sevilla is bovenaan te zien samen met een waaier van vlaggen van Spanje en Andalusië. De torens aan de zijkanten zijn een eerbetoon aan de architect Anibal Gonzaléz omdat hij een van de meest toonaangevende architecten is geweest die in de Sevillaanse Mudejar stijl ontwierp. Verder kan je op de torens de datum zien dat de handelsorganisatie gesticht werd, namelijk in het jaar 1868 en 2018 vanwege het 150 jarig bestaan. De kleuren geel en blauw karakteriseren de handelsorganisatie oftewel de Circulo Mercantil.

Tentfeestjes

Feesten doet men niet op straat, maar in tentjes (casetas) die ze zelf (met een vereniging, bedrijf of een groep mensen) neerzetten of afhuren. Hier zijn de Sevillanen bijna dag en nacht te vinden! Kijk voor meer informatie over deze tentjes onder het kopje ‘Casetas’. Hier wordt ook genoemd in welke tentjes jij mee kunt feesten.

Vuurwerkshow

Net als de openingsceremonie van de Feria, vindt ook de slotceremonie om middernacht plaats. Het grootse vuurwerkspektakel op zaterdagavond 20 april is net zo kleurrijk als het hele Feria de Abril. Het vuurwerk spektakel is een prachtig aangezicht, doordat deze naast de Gualdaquivir rivier plaatsvindt.

Stierengevechten

Stierengevechten zijn altijd een essentiële aanvulling op de Feria geweest. Zelfs tijdens de eerste Feria de Abril in 1847 was er een stierengevecht. Tegenwoordig markeert de Feria de Abril het officiële begin van het stierenvechtseizoen in Sevilla, hoewel er twee weken voor de Feria al stierengevechten plaatsvinden. Leuk om te weten is, dat de plaza de toros van Sevilla beschouwd wordt als de meest traditionele stierenvechten arena van Spanje. Het wordt in de volksmond omschreven als de ‘‘kathedraal van het stierenvechten’’.

Eten & drinken

Tijdens de Feria de Abril spreekt men niet van eten, maar van ‘picar’ (prikken) en dan voornamelijk van tapas. Tapas komen oorspronkelijk ook uit Andalusië; men dekte (in de 19e eeuw) hun glazen af met een plakje chorizo of ham, om te voorkomen dat er iets in de wijn zou vallen (of vliegen). Dit ‘‘concept’’, waarbij je dus altijd een hapje te eten had bij je drankje, groeide uit tot een fenomeen. Tapar betekent dan ook afdekken in het Spaans. Enkele tapas die veel gegeten worden tijdens de Feria zijn onder andere gazpacho, kokkels, mosselen met zeevruchten, tortilla de patatas (Spaanse omelet), garnalen uit Huelva en uiteraard de bekende Iberico ham. Voor Spanjaarden is de belangrijkste maaltijd van de dag de lunch. Enkele typisch Andalusische gerechten die tijdens de Feria de Abril klaar worden gemaakt voor de lunch zijn kikkererwten met kabeljauw, stoofpot van ossenstaart en gekookte Andalusische aardappelen met inktvis.

Qua drankjes is vooral de sherry afkomstig uit Jerez de La Frontera (een plaatsje dat op een uur rijden ligt van Sevilla) erg populair. De meeste populaire sherry´s zijn over het algemeen de Manzanilla en
de Vino fino. Deze wordt ook vaak gebruikt om het drankje ‘rebujito’ van te maken. Doordat de sherry gemixt wordt met Sprite is het drankje lekker fris en wordt het veel gedronken ter verkoeling. Eind april kunnen de temperaturen in Sevilla namelijk al oplopen tot de 30 graden! Ook al ben je geen sherry liefhebber, dan toch is het de moeite waard om een keer een ijskoud slokje Manzanilla te proeven als je een glaasje krijgt aangeboden van enthousiaste Sevillianen!

Klederdracht

Gedurende de Feria mag iedereen de flamenco jurk uit de kast trekken, of je nu weet hoe je de flamenco of (in het geval van de Feria de Abril) de Sevillana danst of niet. Maar waar vindt deze jurk eigenlijk haar oorsprong? En wat dragen mannen eigenlijk? De traditionele klederdracht van zo-wel de mannen als de vrouwen komt uit de 19e eeuw en werd gedragen naar de veemarkt, als ‘werkkleding’. Hoewel de vrouwen zelf niet werkten op de veemarkt, vergezelden zij wel hun veehandelaren naar de Feria. Naar de veemarkt kwamen naast boeren ook veel zigeuners, die ook wel ‘‘flamencos’’ werden genoemd. De stijl van deze flamencos mengde zich met de Spaanse cultuur en resulteerde in flamenco muziek, dans en klederdracht, die voornamelijk in Andalusië aanwezig is. De jurken die de flamencos droegen, waren kleurrijk, maar eenvoudig, met enkele stroken aan de rok Onderdeel van de ‘traje de flamenca’ (flamenco outfit) met de Feria de Abril, zijn de ‘mantón’ (sjaal/omslagdoek), ‘mantilla’ (haarkam) en ‘abanico’ waaier en vaak een bloem in het haar. De sieraden (oorbellen, armbanden en kettingen) die de vrouwen dragen, zijn vaak van hout gemaakt en geschilderd in felle kleuren. Mannen kleden zich tijdens de Feria in traditionele ‘traje corto’ (een ‘pak’ bestaand uit een korte jas, strakke broek en laarzen) en traditionele hoeden genaamd ‘cordobes’.

Casetas

Eten, drinken, praten, lachen, zingen en dansen, het gebeurt allemaal in de casetas! Tijdens de Feria de Abril worden deze tenten door de Sevillanen gezien als ‘een uitbreiding van de woonkamer’. De huidige tenten, bestaande uit een metalen frame bedekt met gestreepte zeilen, zijn gebaseerd op het ontwerp van Gustavo Bacarisas uit 1919. Iedere caseta beschikt over een keuken, een bar en een zit/dans gedeelte. Enkele regels die gelden in de casetas:

  • Drink met mate! Wanneer je dronken bent, wordt dit niet echt op prijs gesteld door de Sevillanen!
  • Kleed je gepast! Ook al voel je er niks voor om jezelf in traditionele kleding te steken, iedere Sevillaan loopt er netjes bij… dus zorg er voor dat je goed gekleed bent!
  • Roken is niet toegestaan in de casetas!
Bereikbaarheid

Aangeraden wordt om met het openbaar vervoer naar het terrein Real de la Feria te gaan. Vanuit het centrum is het ongeveer 30 minuten wandelen.

Bus

In de week van de Feria rijdt er achter elkaar door een speciale lijn (E0) van het ‘Prado de San Sebastián’ (één van de twee grote busstations van Sevilla) naar het feestterrein. Andere buslijnen die dichtbij ‘‘Real de la Feria’’ stoppen zijn: C1, C2, 5, 6 en 41. Een enkeltje voor de bus kost €1,60

Metro

Wanneer je lijn 1 neemt en uitstapt bij ‘‘Parc des Princes’’ of ‘‘Plaza de Cuba’’ ben je al vrij dichtbij het terrein.

Auto

Kies je er toch voor om met de auto te gaan, dan kun je je auto parkeren op het parkeerterrein bij ‘Charco de la Pava’, aan de oever van de Guadalquivir rivier. Vanaf hier is er een shuttle service (waarvan de prijs bij het parkeren is inbegrepen), die je naar het terrein brengt. Het parkeerterrein biedt plaats voor 7.370 auto’s.

Leuk weetje!

Wist je dat meerdere koningen en koningen de Feria de Abril hebben bezocht? Niet alleen Spaanse koningen en koningen, maar ook onze eigen Willem Alexander heeft een bezoekje gebracht aan de Feria in 1999, waar hij Máxima heeft ontmoet! Máxima was namelijk werkzaam als fotografe voor het festival, om iedereen bij binnenkomst te fotograferen – en dus ook Willem-Alexander. Het moment leverde een geïrriteerde Willem Alexander op, die desondanks, toch in gesprek raakte met de Argentijnse schone. En daar bleef het niet bij. Hij wist Máxima te charmeren door voor de grap, een tango dans te improviseren!

Handige tips:
  • Heb je helemaal geen gevoel voor ritme? Dan is het aan te raden om ervoor enkele danslessen te nemen om maximaal te kunnen genieten en er niet te moeten bijstaan zonder één danspasje te kunnen.
  • Het is belangrijk om te weten dat het niveau van Engels of andere talenkennis dan Spaans in Sevilla vrij laag ligt. Het is dus een aanrader om op voorhand enkele woorden of zinnen Spaans te leren of een woordenboekje (online) mee te nemen, om communicatieproblemen te voorkomen.
  • Wees niet bang om een publieke party-tent binnen te stappen, de Sevillanos appreciëren feestelijke toeristen enorm!
  • Ben je niet tijdens Feria de Abril in Sevilla, maar wil je wel gave flamenco-optredens meemaken? Boek dan een toffe Sevilla flamenco show of bezoek een van de flamenco bars.

Sevilla wacht op je!

Comments are closed.